Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite de arădeni

Joi, 25 mai 2023, cu prilejul praznicului împărătesc Înălţarea Domnului şi a Zilei Eroilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

La acest mărit praznic, Chiriarhul arădean, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre Înălțarea Domnului (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Fp. Ap. 1; Luca 24) ca o garanție pentru credincioși a propriei înălțări prin faptele bune, cele de eroism în slujba țării având o însemnătate aparte, pilduitoare pentru jertfelnicia în slujba neamului românesc și instaurarea păcii în lume. Astfel, praznicul a fost instituit și ca zi a eroilor țării, a ostașilor căzuți la datorie, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la manifestările organizate pentru cinstirea Eroilor, în municipiul Arad și la monumentul de la Păuliș, rostind alocuțiuni adecvate momentului.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Slujbe pentru pomenirea eroilor neamului nostru românesc căzuţi pe toate câmpurile de luptă şi din toate timpurile s-au săvârşit în majoritatea parohiilor din cuprinsul eparhiei, îndeosebi acolo unde există monumente ale eroilor.

Protos. dr. Iustin Popovici