Preotul pensionar Ioan Braiț, fost paroh la Sâmbăteni, a trecut la viața cea veșnică

Părintele pensionar Ioan Braiț, fost preot în Parohia Sâmbăteni, Protopopiatul Lipova, a încetat din viață astăzi, 01 mai 2023, la vârsta de 66 de ani.

Cu profundă întristare, ierarhii arădeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Emilian Crişanul, alături de preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Aradului se roagă Bunului Dumnezeu să-i așeze sufletul împreună cu drepții și să dăruiască mângâiere membrilor familiei îndoliate și fiilor duhovnicești.

Date biografice:

Părintele Ioan Braiț s-a născut la data de 9 iulie 1956, în Localitatea Pâncota, Jud. Arad.

După absolvirea şcolii gimnaziale a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș și ale Institutului Teologic din Sibiu.

În anul 1978 se căsătorește cu tânăra Voichița Gurban. La 25 decembrie 1978 este hirotonit preot pe seama Parohiei Sâmbăteni, Protopopiatul Lipova, unde slujește până în anul 2022, când se pensionează. Părintele Ioan Braiț desfășoară în această parohie o activitate intensă. De amintit este că după perioada comunistă, preotul paroh Ioan Braiț a fost primul preot din Patriarhia Română care la 11 ianuarie 1990 a deschis proces de revendicare a proprietăților parohiei. S-au purtat 12 procese câștigate în totalitate. Astfel, parohia și-a recuperat prin voia lui Dumnezeu, toate proprietățile avute înainte de regimul comunist. La 30 noiembrie 2004, cu ocazia resfințirii bisericii parohiale de către IPS Părinte Timotei, Părintele Ioan Braiț este ridicat la rangul de iconom stavrofor. În anul 2022, părintele Ioan Braiț se pensionează.

Programul slujbelor de pomenire și de prohodire

Trupul neînsuflețit al Părintelui Ioan Braiț va fi depus în biserica parohială din Sâmbăteni, Protopopiatul Lipova.

Luni, Marți și Miercuri (1, 2 și 3 mai), ora 20, se va săvârși slujba priveghiului.

Joi, 4 mai, începând cu ora 10 se va săvârși Sfânta Liturghie iar de la ora 13, Slujba înmormântării.

Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în Împărăţia Sa cea cerească împreună cu aleşii Săi!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Aradului