Slujire chiriarhală și sfințirea Cantinei Buna Vestire, în Parohia Gurahonț

Duminica a 5-a  după Învierea Domnului, a fost o zi de aleasă bucurie pentru credincioșii Parohiei Gurahonț, Protopopiatul Sebiș, deoarece, în mijlocul lor a poposit Chiriarhul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru a săvârși Sfânta Liturghie și a sfinți cantina bisericii.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii de Preaonoratul Pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului, de preotul paroh și de tinerii din parohie îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei.

După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în biserica parohială cu hramul ,,Buna Vestire”, înconjurat de un sobor de preoţi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de Sfințire a cantinei.

Din sobor au făcut parte: Preaonoratul pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, Diac. Bogdan Noghiu, inspector eparhial în cadrul Sectorului Social, pr. paroh Iulian Moț și Pr. pensionar Viorel Nan.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarh a fost despre „Foamea și setea duhovnicească” (după citirile Duminicii Samarinencei: Ioan 4; Fp. Ap.11), care pleacă de la mâncarea și băutura trupească, Mântuitorul vorbind despre hrana și băutura proprie ca pildă pentru cea sufletească, adică împlinid voința Tatălui ceresc și oferirea apei vii, care luate nu se sfârșesc. Acestea sunt darurile duhovnicești revărsate peste lume spre întărire în săvârșirea binelui prin dragostea față de Dumnezeu și oameni; astfel se ajunge la scopul deplinătății. Lucrarea creștină, numită așa prima dată în Cetatea Antiohia, va avea roada dorită, după cum s-a arătat și în cetatea samarineană, Sihar, a căror locuitori L-au rugat pe Mântuitorul să rămână la ei, încredințați că El este Mesia prezis de proroci.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii ortodoxe din Gurahonț dirijat de d-na prof. Nicoleta Păiușan.

La momentul cuvenit, preotul paroh Iulian Moț a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, distincția de iconom, în semn de apreciere pentru toate lucrările realizate în parohie.

La rândul său, Preotul paroh, a prezentat un scurt raport cu lucrările desfășurate la cantina ,,Buna Vestire” spunând: A luat ființă la inițiativa răposatului pr. Ic. Stavr. Crăciun Dorel, cu sprijinul Consiliului Parohial. S-a impus ca o necesitate, în parohie nefiind un spațiu pentru derularea diverselor activități cu tinerii, agape frățești, pomeni. Demersurile au început în anul 2007, când în urma cererii noastre am primit terenul necesar din partea Primăriei Gurahonț.

Lucrările au demarat în anul 2010, construirea propriu zisă fiind încetinită din motive obiective, în paralel continuând munca extrem de responsabilă de finalizare a edificiului eclesial.

Obiectivul social a fost realizat doar cu sprijinul financiar al credincioșilor. Încet și sigur, cu sprijin divin și apoi cu o contribuție semnificativă a credincioșilor, am reușit să finalizez toată lucrările de la cantină:

– realizarea încălzirii pe curent electric;

– dotarea cu veselă și toată aparatura electronică;

– renovarea și vopsirea pereților în interior și în exterior.

La sfârșit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, împreună cu soborul a oficiat o slujbă de pomenire a fostului preot paroh Crăciun Dorel Moț ctitorul bisericii din Gurahonț.

 În încheiere, părintele paroh Iulian Moț a adus cuvenitele mulţumiri, întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru acceptarea invitației și dragostea părintească, preoţilor prezenţi, credincioşilor care l-au spijinit în frumoasele lucrări, autorităţilor locale, precum şi bunilor credincioşi prezenţi la această sărbătoare a parohiei.

Prof. Drd. Cătălin Iulian Drăgan