Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este celebrată în fiecare an în 17 mai.

Scopul aniversării este de a evidenția cât de importante sunt utilizarea internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, informează Agerpres.

Această zi este şi o sărbătoare a tuturor programatorilor, administratorilor de reţele de internet, furnizorilor de servicii VoIP, creatorilor de portaluri web şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este, de fapt, o contopire a două zile internaţionale.

Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865.

A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252.Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

ITU este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865. România a devenit parte a acestui prestigios organism încă din 1866.

În acest an, Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale (WTISD) se concentrează pe „Consolidarea puterii țărilor cel mai puțin dezvoltate prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor”. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) invită sectorul public și cel privat să își ia angajamente pentru conectivitate universală și transformare digitală în aceste țări prin intermediul Coaliției digitale Partner2Connect.

Foto credit: Public domain

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-telecomunicatiilor-si-societatii-informationale/