Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad. Distincții pentru ostenitorii Centrului Eparhial și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Praznicul Sfintei Treimi are o importanță esențială în cultul nostru, creștin-ortodox. Așezată în calendar, a doua zi după Praznicul Cincizecimii sau a Rusaliilor, sărbătoarea este dedicată Sfintei Treimi – un Dumnezeu unic sau singur în ființă dar întreit în Persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.

Este un praznic al Bisericii, statornicit în Sfintele Sinoade Ecumenice, cu precădere în Sinodul 1 Ecumenic de la Niceea (325) și cel de la Constantinopol (381) când, soborul Bisericii, prin insuflarea Duhului Sfânt, a alcătuit Simbolul de credință (Crezul), denumit și Simbolul de credință niceeo-constantinopolitan.
Zi de mare sărbătoare și la Catedrala Arhiepiscopală din Arad deoarece astăzi s-a prăznuit hramul acesteia, al Preasfintei și de Viață Făcătoarei Treimi.
Intâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a slujit Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Dr. Emilian Crișanul și de un ales sobor de preoți și diaconi.
Din acest sobor au făcut parte părinții din Permanența Consiliului Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” și slujitorii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala Mixtă a Catedralei Arhiepiscopale conduse de către Diac. Prof. Laviniu Morariu.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Unitatea Bisericii” (Efes. 5, Matei 18), întărește prin harul lui Dumnezeu și conlucrarea credincioșilor, urmând calea binelui știind că numai prin aceasta se dobândește desăvârșirea după voia dumnezeiască. De asemenea, a evidențiat însemnătatea praznicului de astăzi, aspecte ale mântuirii omului prin credință și comuniune în sânul Bisericii.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a conferit Distincția Eparhială Crucea ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici” membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, precum și părinților profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
Totodată, Chiriarhului i-au fost oferite flori la ceas aniversar din partea Consiliului Eparhial, mai ales că ieri, 4 iunie, a fost sărbătorit la aniversarea frumoasei vârste de 87 de ani.

Arhid. Claudiu Condurache

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad

https://www.glasulcetatii.ro/articol/7869/foto-ierarhii-aradeni-si-un-impresionant-sobor-de-preoti-si-diaconi-la-hramul-primei-catedrale-arhiepiscopale-construite-dupa-revolutia-din-1989-in-romania

Foto credit: glasulcetatii.ro