Ziua mondială pentru asistență umanitară sau Ziua mondială umanitară este marcată în data de 19 august începând cu anul 2009.
Această zi are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii extreme, precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.
Ediţia din 2023 a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară are o însemnătate specială, anul acesta împlinindu-se 20 de ani de la tragedia din Irak. Ziua dedicată anul acesta asistenţilor umanitari se desfăşoară sub deviza #IndiferentCe (#NoMatterWhat).
În mesajul dedicat zilei de 19 august 2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, arată că nevoia de asistenţă umanitară a crescut vertiginos în diverse regiuni ale mapamondului. În prezent, 360 de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, o creştere de 30 de procente în comparaţie cu începutul anului trecut. Peste 110 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Peste 260 de milioane de persoane se confruntă cu penurie alimentară.
În anul 2022, arată secretarul general al ONU, Antonio Guterres, asistenţii umanitari au ajutat peste 15 milioane de persoane din Ucraina. De la începutul anului în curs, au fost ajutaţi 17 milioane de oameni în Afganistan, aproape 3 milioane în Nigeria şi aproape 3 milioane în Republica Democrată Congo, potrivit un.org citat de Agerpres.
Biserica Ortodoxă Română și ajutorul acordat refugiaților ucraineni
Biserica Ortodoxă Română a fost implicată activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina încă de la izbucnirea războiului.
În 2022, în activitățile de ajutorare a refugiaților din Ucraina au participat aproximativ 7.600 persoane din personalul unităților de cult din Patriarhia Română și voluntari. În punctele de frontieră cu flux mare de refugiați ucraineni, asistența a fost asigurată non-stop de echipe ale Bisericii Ortodoxe Române care au lucrat în ture de câte 8 ore.
Sprijinul acordat direct de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române refugiaților din Ucraina a însumat 3.400.656 euro, constând în bani și produse (hrană caldă, produse alimentare, hrană bebeluși, produse igienico‑sanitare, medicamente, pături, articole îmbrăcăminte, jucării etc.). La acesta se adaugă servicii de traducere, de consiliere și orientare, servicii medicale și educaționale, precum și sprijin logistic, constând în spații de adăpost și transport.
O altă componentă importantă de intervenție pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni a fost organizarea de transporturi umanitare: 446 transporturi pe teritoriul României, în valoare totală de 1.360.304 euro; 142 transporturi în Ucraina, în valoare totală de 2.172.816 euro; 38 transporturi în Republica Moldova, în valoare totală de 412.112 euro.
Astfel, anul trecut, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și Federația Filantropia au oferit un sprijin cuantificabil în suma de 42.904.050 lei (aproximativ 8,7 milioane de euro) în beneficiul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Iar pentru a veni în sprijinul răniților de război din Ucraina, au fost organizate, în Patriarhia Română, campanii de donare sânge, la care au participat 3.198 persoane.
Foto credit: Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
https://basilica.ro/19-august-ziua-mondiala-pentru-asistenta-umanitara/