Joi, 24 august 2023, în biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, înconjurați de un numeros sobor de preoți, au săvârșit Slujba înmormântării Părintelui Ioan-Octavian Rudeanu, fost conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
La Slujba de înmormântare au participat și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, alături de zeci de clerici, rude, prieteni și credincioși care au venit să se roage pentru sufletul părintelui profesor.
Cuvinte de mângâiere, atât în serile de priveghi cât și la slujba înmormântării, au adresat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Gherontie Hunedoreanul care a transmis mesaj de condoleanțe și din partea PS Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Daniil Stoenescu, evocând personalitatea și bogata activitate a celui prohodit.
Părintele Profesor Vasile Vlad, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a transmis cuvânt de mângâiere și iertare către familie și mesaj din partea colegilor de la Facultatea arădeană de Teologie, condusă de Pr. Prof Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul facultății.
La finalul sfintei slujbe, cortegiul cu sicriul părintelui profesor s-a îndreptat spre cimitirul din curtea bisericii monument istoric ,,Sfântul Nicolae” din Hunedoara, unde a fost și inmormântat.
Date biografice
Părintele profesor s-a născut la data de 3 octombrie 1948 în satul Cinciș, Jud. Hunedoara, fiind fiul preotului Anton Rudeanu și al preotesei Mărioara. Copilăria și-a petrecut-o în Cinciș, unde a urmat și școala primară, iar cea generală și liceul le-a făcut în Hunedoara. Între anii 1966-1970 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu. După câțiva ani și-a continuat studiile postuniversitare la Academia Teologiei Reformate din Budapesta și Debrecen, Ungaria, unde în anul 1988 a obținut titlul de Doctor în Teologie, specialitatea Istoria Bisericii Române.
În anul 1982 s-a căsătorit cu tânăra Aurora Ardelean, căsătorie binecuvântată cu venirea pe lume a singurului lor fiu, Ioan-Andrei. În același an este hirotonit preot pe seama Parohiei Toplița. De aici se transferă în Hunedoara, la biserica ,,Sfântul Nicolae” unde slujeste alături de tatăl său, Părintele Anton Rudeanu. Aici cei doi părinți, sub îndrumarea juridică a doamnei notar Viorica Aioanei, reușesc păstrarea bisericii Sfântul Nicolae în patrimoniul Bisericii Ortodoxe. Mai apoi, Părintele Ioan-Octavian se transferă la Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde timp de zece ani este și paroh.
În anul 1999, Părintele Ioan-Octavian Rudeanu, din cadrul Episcopiei Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, este trimis de către Patriarhia Română ca misionar în Beijing, China. Aici, pe lângă săvârșirea slujbelor în limba română, a ridicat o Troiță înaltă de 3 metri pe locul obținut în vederea ridicării unei biserici românești.
Între 1988-2002 a activat ca Lector în cadrul Universității de Filologie, secția Limba Română, din Budapesta. În anul 1989 a înființat în Ungaria un muzeu de obiecte religioase: cărți vechi, ceasloave, prapuri, icoane, tipărituri ș.a., care se află în sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Gyula. Tot în acest an a editat sub titlul ,,Istorioare biblice”, primul manual de religie pentru școlile românești din Ungaria. Tot aici, ajutat de Pr. Mark Tiberiu, a tradus Noul Testament în limba maghiară pentru românii de acolo și pentru spațiul cultural maghiar. Alături de fratele său Mihail-Nicolae Rudeanu, a fost un luptător pentru afirmarea valorilor românești și ortodoxe, înființând un cotidian care a apărut timp de 3 ani sub numele Ortodoxia Românilor din Ungaria.
Din anul 1996 a devenit cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, unde a predat Istoria Bizanțului. La Arad, pe lângă activitatea didactică și-a pus talanții gospodărești fiind un factor activ la fondarea și ridicarea capelei din curtea facultății, asigurând în întregime betonul necesar fundației și, din efortul financiar al familiei, a donat Sfânta Masă din altarul capelei. În anul 2022, în sala Palatului Cultural din Arad, conducerea Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad i-a acordat Medalia și Diploma Bicentenar pentru contribuția sa la ridicarea prestigiului Teologiei academice arădene începând cu anul 1991, până în prezent.
În timpul activității sale culturale și didactice, părintele profesor a publicat 8 cărți și 45 de studii de specialitate.
Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii, Patriarhul de atunci al României, Teoctist Arăpașu i-a oferit distincția ,,Crucea Patriarhală pentru clerici”.
Părintele Ioan-Octavian Rudeanu a fost apreciat și la nivel de stat, președintele de atunci al României, Ion Iliescu, l-a decorat în anul 2004 cu ,,Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Cavaler, Categoria ,,F”.
Luni, 21 august 2023, Părintele Profesor Ioan-Octavian Rudeanu, trece la viața cea veșnică, la vârsta de 75 de ani, la București, unde a trăit ultimii ani lângă fiul său și este înmormântat joi, 24 august, în cimitirul din curtea bisericii monument istoric ,,Sfântul Nicolae” din Hunedoara.
Protos. Dr. Iustin Popovici