CERC PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA IRATOȘ

Astăzi, 7 septembrie 2023, a avut loc în Parohia Iratoș întâlnirea Cercului Pastoral Misionar Pecica IV, coordonat de părintele dr. Tudor Budeanu de la Parohia Macea II.

Părintele prof. drd. Lazăr Flavius – Alexandru a prezentat un referat despre importanța pastorației persoanelor vârstnice, având în vedere faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

Grija față de vârstnici este o datorie firească a Bisericii care se integrează în activitatea sacramental – liturgică, social – filantropică și pastoral – misionară a fiecărei parohii. Cu ajutorul membrilor comitetului parohial, preotul poate organiza diverse activități menite să faciliteze participarea vârstnicilor la fiecare Sfântă Liturghie, ajutorarea celor cu o situație materială precară, organizarea de vizite pastorale la domiciliu, spovedania și împărtășirea cu Sfintele Taine, grija pentru cei rămași singuri, care nu întotdeauna au nevoie de sprijin material, ci mai cu seamă de un sprijin moral menit să înlăture singurătatea și deznădejdea care poate veni odată cu ea. S-a discutat despre necesitatea ca faptele milosteniei față de vârstnici să rămână pe cât posibil anonime, tainice, nemediatizate pe rețelele de socializare, pentru a nu afecta imaginea celui încercat de greutățile bătrâneții.

În cadrul întâlnirii a fost felicitat pr. Cristian Prună de la Parohia Curtici, pentru obținerea în data de 5 septembrie 2023, a titlului de doctor în Drept bisericesc, în urma susținerii tezei de doctorat cu titlul: “Pedepsele canonice şi măsurile disciplinare în canoanele Bisericii Răsăritene (secolele IV-IX)”, întocmită sub coordonarea părintelui prof. univ. dr. Constantin Rus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Pr. prof. drd. Lazăr Flavius