Nașterea Maicii Domnului sărbătorită la Mănăstirea Arad-Gai

Cu ocazia Praznicului Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul’’ – Arad-Gai și-a serbat unul dintre hramuri.

Și de această dată, pașii multor pelerini de pe tot întregul județului s-au îndreptat încă din ajunul sărbătorii spre această străveche vatră monahală pentru a lua parte la serviciile religioase oficiate cu ocazia acestei sfinte prăznuiri și pentru a se ruga Maicii Sfinte, totodată arătându-și evlavia și cinstea deosebită față de cea pe care Biserica ne-o înfățișează astăzi în chipul unei Prunci născute, după cuvântul Acatistului Nașterii Maicii Domnului, spre ,,bucuria și mântuirea a toată lumea’’.

Bucuria soborului de maici și a credincioșilor prezenți la această sfântă prăznuire a fost sporită de prezența și slujirea Întâistătătorului Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, care în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi a săvârșit atât Vecernia Praznicului, cât și Sfânta Liturghie de praznic, punând la sufletul mulțimii prezente alese cuvinte de învățătură.

Astfel, în ajunul Praznicului, joi, 7 septembrie, înainte de orele 18.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost întâmpinat în fața mănăstirii de către toți cei prezenți, iar apoi a săvârșit Vecernia cu Litie, înconjurat de un ales sobor de preoți din care au făcut parte PC Părinte Gheorghe Gligor – vicar eparhial, PC Părinte Cristinel Ioja- decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, PC Părinte Silviu Faur – consilier bisericesc, PC Părinte Tiberiu Ardelean – inspector eparhial, PC Părinte Bogdan Tod – inspector resurse umane, Arhid. Bogdan Noghiu – inspector de protocol instituțional, alături de alți preoți din Eparhie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Sărbătorile Maicii Domnului” – aducătoare de daruri proprii însemnătăților și potrivit rugăciunilor credincioșilor pentru cele de trebuință.

Programul a continuat apoi cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie.

În dimineața zilei de 8 septembrie s-a oficiat Aghiasma mică, urmată de Acatistul Nașterii Maicii Domnului.

A urmat apoi momentul întâmpinării Întâistătătorului Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, care a poposit din nou în mijlocul comunității monahale și a credincioșilor prezenți pentru a oficia Sfânta Liturghie de praznic. Din soborul slujitor au făcut parte Preacuviosul Părinte Teofan Mada – exarhul mănăstirilor Eparhiei Aradului, PC Părinte Flavius Petcuț – protopopul Aradului, PC Părinte Tiberiu Ardelean – inspector eparhial, PC Părinte Conf. Vasile Pop, Arhid. Gheorghe Lehaci – consilier economic, Arhid. Bogdan Noghiu – inspector de protocol instituțional și alți preoți.

Cuvântul de învățătură al Chiriarhului nostru a fost despre ,,Maica Domnului – cea prin care se înnoiește făptura” (în baza citirilor scripturistice: Filip. 2; Lc. 10), după stihul de la începutul Acatistului Bunei Vestiri, reflectând însemnătatea venirii Mântuitorului în lume și istoria bisericească în care se poate privi contribuția creștinismului la înnoirea lumi; ori aceasta se întâmplă prin nașterea Sfintei Fecioare Maria, sărbătorirea acesteia fiind la începutul anului nou bisericesc cu nădejdea împlinirii continue a binelui în viața credincioșilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi și elevi seminariști, condus de Diac. Prof. Marius Lăscoiu-Martin.

În încheiere, din partea conducerii sfintei mănăstiri s-au adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, preoților și diaconilor slujitori, cântăreților și mulțimii credincioșilor prezenți la mănăstire pe parcursul celor două zile de hram, de bucurie duhovnicească, de rugăciune și cântare, oferite cu prinos de recunoștință Maicii Domnului.

Pr. Daniel Dumitru