Compozitorul Ciprian Porumbescu a fost omagiat Duminică, 1 octombrie 2023, la biserica Parohiei Ortodoxe Române Vladimirescu I, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Roman Melodul și în preziua pomenirii Sfântului Sfințitului Mucenic Ciprian.
Parlamentul României a adoptat anul trecut legea care prevede ca anul 2023 să fie „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”. Anul cultural a fost instituit pentru a comemora cele două personalități lși oprerle lor. Ciprian Porumbescu s-a născut în 1853 și a trecut la cele veșnice în 1883. Se împlinesc așadar 170 de ani de la nașterea compozitorului și 140 de la mutarea sa din această lume.
Evenimentul a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de către un sobor de preoți, alcătuit din PC părinte arhidiacon Iov Orădan, fost administrator protopopesc al Aradului, PC părinte Gheorghe Mance și PC părinte prof. Codin Șimonca-Oprița, preot paroh și profesor titular al Seminarului Teologic Ortodox din Arad.
În cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunea Tatăl nostru a fost interpretată în varianta compusă de autorul Baladei românești.
S-a săvârșit apoi slujba Panihidei, întru pomenirea lui Ciprian Porumbescu, iar părintele arhid. Iov Orădan a evocat personalitatea compozitorului, într-un emoționant cuvânt rostit de la amvonul bisericii. Ciprian Porumbescu a apărut astfel aievea prin meșteșugite cuvinte înaintea ochilor minții celor prezenți ca un fiu al Țării noastre, drag nouă tuturor, care a trăit în suflet dragostea neamului și a familiei preoțești din care s-a ridicat. Au fost poemniți și alți oameni de seamă ai poporului nostru care au provenit din familii preoțești (Dimitrie Eustatievici, Ioan Piuaru Molnar, Gheorghe Asachi, Nicolae Filimon, Gheorghe Barițiu, episcopii Melchisedec Ștefănescu și Nicolae Popea, Alexandru Papiu Ilarian, pr. Alexe Mateevici, frații Aron și N. Densusianu, Calistrat Hogaș, George Coșbuc, Ilarie Chendi, Vasile Goldiș, mitropoliții Irineu Mihălcescu, N. Bălan, Octavian Goga, Lucian Blaga, I. D. Chirescu, episcopul Andrei Magieru, pr. Zeno Munteanu, pr. prof. acad. Mircea Păcurariu și alții).
A dăruit din lumina sa și a încercat să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică, tradițiile și obiceiurile populare și iubirea față de aproapele, el însuși implicându-se activ în numeroase acțiuni cu caracter patriotic, punându-și chiar viața în pericol.
Ciprian Porumbescu se numără între oamenii iluștri ai poporului nostru, fiind unul dintre cei care și-au dedicat viața muzicii, dar și apărării și promovării valorilor culturale și tradiționale românești, fiind autorul imnurilor naționale Trei culori și Pe-al nostru steag e scris Unire, al Baladei și al primei operete românești, Crai nou.
„Iar când fraţilor, m-oi duce de la voi şi-o fi să mor, pe mormânt atunci să-mi puneţi, mândrul nostru tricolor” – acest mesaj, înscris precum un testament pe crucea care străjuiește mormântul lui Ciprian Porumbescu de sub streașina Bisericii „Sfântul M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Stupca, localitate care poartă astăzi numele lui Ciprian Porumbescu, a fost citit pe buzele tuturor celor care i-au cinstit memoria și moștenirea muzicală și culturală.
În încheiere au fost audiate unele din compozițiile marelui compozitor român.
Pr. Codin Șimonca-Oprița