Corul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”  Arad – Premiul I și Medalia de Aur la Concursul Internațional de Muzică din Herceg-Novi, Muntenegru

În perioada 5-8 octombrie, membrii Corului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, conduși de Pr. Prof. Gabriel Streulea au participat la Concursul Internaţional de Muzică ,,Horova” din Herceg-Novi, Muntenegru. Concursul a reunit 21 de coruri din țări precum Muntenegru, Serbia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Bulgaria, România și Georgia.

Corul psaltic arădean a fost înscris la secțiunea Muzică bisericească, unde s-a clasat pe primul loc, obținând astfel Premiul I și totodată Medalia de Aur.

Concursul propriu-zis a avut loc în dimineața zilei de vineri, 6 octombrie, în Biserica „Sfântul Ioachim” – lăcaș de cult catolic aflat în incinta unei fortificații care oferă o minunată priveliște asupra Golfului Kotor.

În afara competiției, coriștii au susținut recitaluri de muzică bisericească și folclor în următoarele locații splendide: Amfiteatrul Kanli Kula – fostă fortăreață otomană transformată în centru cultural (seara zilei de 6 octombrie) și Turnul cu Ceas – Orașul Vechi (dimineața zilei de 7 octombrie), reușind prin prestația lor să stârnească ropote de aplauze și să bucure spectatorii prezenți. Seara zilei a fost dedicată festivității de premiere și socializării.

Dimineața zilei de duminică, 8 octombrie, a fost una profund duhovnicească. Corul psaltic a oferit răspunsurile la slujba Sfintei Liturghii săvârșită în Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” – aflată în Orașul Vechi. Preotul paroh și credincioșii muntenegreni au apreciat atât muzica psaltică, cât și răspunsurile liturgice locale arădene (Trifon Lugojan), strâns înrudite cu muzica bisericească din acele ținuturi (consemnată de compozitorul Stevan Mokranjac).

După Sfânta Liturghie a avut loc și recitalul de muzică bisericească oferit în închiderea evenimentului – la Biserica „Sfântul Ioachim”. După terminarea programului, organizatorii au mulțumit părintelui dirijor, lansând încă de pe acum o invitație pentru edițiile viitoare.

Părintele Gabriel Streulea, dirijorul corului, a oferit câteva reacții în legătură cu desfășurarea evenimentului:

A fost o bucurie și o deosebită onoare pentru corul nostru să participăm la acest Concurs internațional desfășurat în orașul Herceg-Novi – un oraș minunat care îmbină cultura și arta cu istoria de veacuri. Pe lângă emoțiile specifice unei competiții, am trăit și cinstea de a reprezenta România, Arhiepiscopia Aradului și orașul nostru. Am promovat muzica bisericească psaltică și locală, dar și folclorul bogat din zona noastră. Totodată, am legat prietenii pe care nădăjduim să le menținem pe viitor și cel mai important, am adus bucurie pe chipurile celor care ne-au ascultat.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru clipele frumoase și recunoașterea obținută! Aduc mulțumiri ierarhilor noștri: Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru binecuvântare, purtare de grijă și sprijin. Totodată, mulțumesc Protopopiatului Arad, prin Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit financiar sau cu încurajări și rugăciuni.

Nu în ultimul rând, aduc mulțumiri organizatorilor muntenegreni pentru primire și condițiile oferite. Rezultatul obținut ne obligă la și mai multă muncă de acum înainte”.

Diac. Prof. Marius Lăscoiu-Martin

https://basilica.ro/o-noua-recunoastere-pentru-corul-aradean-sf-ioan-damaschin-aur-la-concursul-organizat-in-muntenegru/

https://doxologia.ro/corul-psaltic-sfantul-ioan-damaschin-din-arad-participat-la-concursul-international-de-muzica-din

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/distinctie-pentru-corul-sfantul-ioan-damaschin-din-arad-in-muntenegru-184473.html