Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Parohiei Vladimirescu 1, a fost tot timpul sărbătorit cu mare evlavie de către credincioși.
De la venirea părintelui Codin Șimonca-Oprița în calitate de preot paroh, hramul parohiei este serbat în fiecare an într-un mod deosebit, prăznuirea cuprinzând atât slujba Sfintei Liturghii, cât și o marcare deosebită a bucuriei prăznuirii ocrotitorului bisericii și al parohiei. Astfel, în decursul anilor au fost prezenți, în biserică sau pe scena casei de cultură: Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului; formația „Rapsozii Zărandului”; maestrul taragotist Petrică Pașca; maestrul Ioan Bocșa, cu ansamblul „Icoane”; Doamnele folclorului românesc Cornelia Căprariu-Roman, Malvina Nagy; ansambluri de dansuri folclorice: „Zarandul” coordonat de maestrul coregraf Vasile Peri; „Florile Mureșului”, din Vladimirescu, coordonat de Adrian Balog.
În anul acesta hramul a fost sărbătorit începând cu Duminica aceasta, 22 octombrie 2023, cu slujbele rânduite la Sfânta Biserică, unde au fost prezenți și jandarmi în uniforma de paradă, care au marcat intrarea în biserică. Slujba de Te Deum de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu de credincioșii acestei parohii a încheiat programul liturgic, la care au participat mulți credincioși, dintre care s-au împărtășit cei care s-au spovedit și copilașii. A slujit un sobor de preoți, atașați toți într-un fel sau altul bisericii din Vladimirescu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale a Aradului, condus de PC Părinte arhid. Laviniu Morariu, înălțând sufletește pe toți cei prezenți.
După-amiaza credincioșii au putut participa la spectacolul extaordinar de la Casa de cultură a comunei, unde oaspeții de seamă au fost formația de tineret a Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara, grupul folcloric „Sânzienele” și grupul folcloric „Feciorii Zărandului”.
Ansamblul Profesionist Banatul a luat ființă în anul 1970, și, începând cu anul 2000, funcționează în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.
În cei peste 45 de ani de existență, Ansamblul Profesionist Banatul a avut numeroase spectacole, premiere și turnee naționale și internaționale.
Repertoriul Ansamblului Profesionist Banatul abordează folclorul muzical și coregrafic din toate zonele etnografice ale țării, tablouri coregrafice de obiceiuri, dansuri autentice din Banat, precum și tablouri coregrafice ale etniilor. Orchestra dispune de instrumentiști valoroși, profesioniști recunoscuți pe plan național și internațional, virtuozi ai instrumentelor tradiționale.
Ansamblul Profesionist „Banatul” are cel puţin o premieră anual şi peste 50 de spectacole, care au fost prezentate în multe centre culturale ale României şi în ţări de pe mai multe continente. A câștigat de 3 ori Concursul Naționala al Ansamblurilor Folclorice Profesioniste din România. A realizat numeroase imprimări la posturile de radio şi spectacole de televiziune, care au avut milioane de telespectatori.
Zona Banatului își dezvăluie frumusețea în detaliile etnografice ale costumelor, în ritmul muzicii și mișcările dansatorilor Ansamblului Profesionist Banatul.
În Banatul de Munte întâlnim costume populare de o frumusețe rară, în care predomină culorile închise, mai aproape de pământ, de căldură, iar izvoarele repezi și întortocheate ale muntelui au inspirat ritmuri tumultuoase, ce reflectă bucuria vieții. Spiritul străbunilor veghează în cadrul detaliilor dansurilor de munte în care vibrează cu forță energia locului.
În zona de câmpie a Banatului, portul este mai colorat, cu detalii artistice surprinse pe fire de aur și de argint. Dansul are mișcări mai ample, muzica e mai așezată, iar legătura cu locul este subliniată prin echilibrul interpreților care păstrează ”vie” relația dintre oameni.
Toate aceste detalii sunt artistic ilustrate în acordurile muzicii și mișcările dansatorilor Ansamblului Profesionist Banatul.
Ansamblul Profesionist Banatul a inspirat noi generații de dansatori și instrumentiști din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș care s-au reunit în cadrul cercurilor coregrafice.
Succesul și imaginea Ansamblului Profesionist Banatul influențează noi generații de dansatori și instrumentiști care se formează continuu în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, ducând mai departe pasiunea pentru valorile folclorului autentic.
Din dorința de a oferi o continuitate firească în ceea ce privește corpul de balet al Ansamblului, în anul 2014, la inițiativa managerului Liliana Laichici și a directorului adjunct Adrian Scorobete, a luat ființă Formația de Tineret Banatul.
Cercul coregrafic de tineret coordonat de maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu „Juniorii Banatului” pregătește tinerii dansatori pentru o carieră de dansatori profesioniști. Astfel că pasiunea pentru dansuri continuă de-a lungul generațiilor prin intermediul copiilor și al tinerilor care participă la aceste cercuri. Repertoriul formației cuprinde numeroase jocuri din aria etnofolclorică a Banatului de câmpie și de munte.
La sărbătoarea hramului bisericii noastre ansamblul a prezentat o suită de dansuri, Zvoanele, dans din zona de câmpie a Banatului, precum și suita de dansuri de pe Valea Almăjului, din zona de munte, precum și o surpinzătoare prezență a tânărului solist Raul Panduru.
Grupul „Sânzienele” a fost înființat în cadrul Școlii Populare de Arte din Arad, în anul 1987, de doamna profesor Mărioara Miclea. A participat la numeroase festivaluri și concursuri naționale și internaționale, desprinzându-se din cadrul lui mari nume ale folclorului arădean: Voichița Suba, Ioana Luguzan, Paula Pașca și alții.
Simțind nevoia promovării și vocilor masculine din zonă, în anul 2014, aceeași doamnă profesor înființează Grupul „Feciorii Zărandului”. Ambele grupuri abordează un repertoriu variat, format din cântece tradiționale din toate zonele folclorice arădene (atât cele bănățene, cât și crișene), dar și din repertoriul folcloric național.
Cântecele ritualice, colindele și pricesnele întregesc repertoriul de joc al acestor grupuri, oferind o imagine de ansamblu al melosului țăranului român de altădată. Astăzi ele sunt coordonate de domnul Andrei Gurău.
Prăznuirea va continua această săptămână, în zilele de miercuri (Vecernia cu Litie), și joi (Utrenia, Sfânta Liturghie, Acatistul Sf. M. Mc. Dimitrie). La Sfânta Liturghie va sluji și PC Părinte Dacian-Emilian Nan, de la cealaltă parohie ortodoxă din Vladimirescu, profesor titular la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, care va susține și cuvântul de învățătură.
Pr. Codin Șimonca-Oprița