Praznicul Acoperământului Maicii Domnului din acest an a comportat profunde semnificații duhovnicești pentru credincioșii parohiei Chișineu – Criș I, care timp de trei zile au trăit veritabile momente de înălțare spirituală.
Acest lucru s-a datorat faptului că, prin binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului și la inițiativa și cu directa implicare a preotului paroh Daniel-Mirel Dumitru, a fost adusă în biserica parohială, spre închinarea credincioșilor, o copie a Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului ,,Paramythia” de la Mănăstirea Vatopedu, din Sfântul Munte Athos.
Vreme de trei zile, mulți credincioși din parohie, dar și din împrejurimi și chiar de la distanțe mai mari, au trecut pragul bisericii din Chișineu-Criș pentru a se închina cu desosebită evlavie Icoanei, pentru a se ruga cu căldură Maicii Domnului, pentru a o preamări și pentru a se împărtăși din binecuvântările și din negrăitele bucurii și clipe de har pe care Născătoarea de Dumnezeu le-a revărsat asupra lor cu belșug de mângâiere.
Programul liturgic din această perioadă a fost unul deosebit de amplu și a debutat vineri seara, prin oficierea Acatistului Icoanei Maicii Domnului ,,Paramythia”, la sfârșitul căruia preotul paroh a prezentat istoria acestei sfinte icoane și principalele minuni înfăptuite de aceasta.
În dimineața următoarei zile s-a citit din nou Acatistul Icoanei, iar apoi părintele Nicolae Vidican de la parohia Mișca, împreună cu părintele pensionar Lipovanu Cantemir, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În seara aceleiași zile, părintele paroh Daniel-Mirel Dumitru, împreună cu părinții Adrian Hanțiu de la parohia Vânători, Gheorghe- Gabriel Juc de la parohia Vărșand și preotul pensionar Cantemir Lipovanu, au oficiat slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Utrenie cu priveghere.
Întreaga manifestare duhovnicească a fost încununată în ziua de duminică, 01 octombrie, prin oficierea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie de praznic, în cadrul căreia părintele paroh a rostit un cuvânt de învățătură menit să pună în lumină atât profundele semnificații ale Evangheliei Duminicii a XIX-a după Rusalii, cât și cele ale Praznicului închinat Maicii Domnului.
La orele după-amiezii, în dangătul clopotelor și în mireasma rugăciunilor și a cântărilor duhovnicești, mulțimea credincioșilor prezenți și-a luat rămas bun de la această minunată Icoană, pe fețele tuturor vădindu-se expresia bucuriei și a minunatelor momente de înălțare spirituală pe care le-au trăit în aceste zile, iar în inimi și în suflete așezându-se pacea, liniștea, nădejdea și , nu în ultimul rând, mulțumirea și recunoștința adusă lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru Darul primit.
Pr. Daniel-Mirel Dumitru