În dimineața zilei de 18 noiembrie a avut loc un eveniment profund emoționant în biserica Parohiei Aradul-Nou – comemorarea membrilor Corului mixt „Sfântul Gheorghe” trecuți la cele veșnice.
Astfel, începând cu ora 10.00 s-a săvârșit slujba de Parastas de către preoții parohiei, Pr. Silviu Faur – paroh și Pr. Gabriel Mariș – slujitor. Răspunsurile au fost date de către membrii Corului mixt al Parohiei – dirijat de părintele diac. Marius Lăscoiu-Martin, precum și de d-l. Mihai Morariu – cântăreț.
Au fost pomeniți, așadar, toți cei care prin jertfa rugăciunii lor cântate și-au adus aportul la înveșmântarea muzicală a slujbelor Bisericii. Pomenirea coriștilor reprezintă atât o datorie creștinească, cât mai ales o dovadă de recunoștință, dată fiind tematica Anului omagial 2023 – al imnografilor și cântăreților bisericești – și prin extindere și al coriștilor.
Pomelnicul coriștilor trecuți la Domnul a fost actualizat și îmbogățit prin studierea documentelor de arhivă și a tablourilor corului, pentru ca numele acestora să nu piară. În fruntea listei au fost așezați cei care s-au ostenit în pregătirea coriștilor – vrednicii de amintire dirijorii Emilia Naliatov, Paul Paradenco-Adamești și Antoniu Tudor.
La sfârșitul Parastasului, părintele Gabriel Mariș a așezat la sufletele celor prezenți un cuvânt de învățătură, începând de la versetul biblic al Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei, cap. 13, versetul 7: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credința”.
Părintele a prezentat rolul semnificativ pe care îl reprezintă cântarea corală în Biserică, ilustrând importanța moștenirii muzicale lăsate de coriștii mutați la Domnul, încurajându-i totodată pe coriștii actuali să continue cu râvnă această misiune asumată.
În încheiere, părintele paroh Silviu Faur a lăudat inițiativa coriștilor, făcând totodată promisiunea ca pomelnicul coriștilor adormiți în Domnul să fie așezat la loc de cinste în biserică și să fie și citit cât mai des la slujbele de pomenire și la Sfânta Liturghie.
Scurt istoric
Corul mixt „Sfântul Gheorghe” al Parohiei Aradul-Nou are o istorie respectabilă. Parohia a fost înființată în anul 1926, iar până în anul finalizării construcției bisericii, 1937, serviciile divine au fost oficiate în sala de învățământ a Școlii primare de stat din Mureșel. Este probabil ca începuturile corului să dateze din acea perioadă.
În alte documente ale vremii („Curentul Ardealului și Banatului” din 3 septembrie 1937) se arată faptul că în anul acest acel s-a înființat la căminul cultural din cartier un cor mixt de aproximativ 40 de persoane – Corul societății coral-religioase „Frăția Ortodoxă” condus de d-l Cornel Vodă, dirijor și director școlar. Din acest număr de persoane se poate presupune că o parte au cântat anterior și la slujbele bisericești, dat fiind faptul că acest cor s-a întemeiat la doar 6 luni după sfințirea bisericii din cartier (martie 1937).
Prima mențiune concretă a Corului mixt al bisericii datează din anul 1947 (Revista Biserica și școala, anul LXXI, nr. 35-36, din 24 august 1947 – pag. 253-254), când membrii corului au participat la praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Bodrog, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie alături de alte coruri din apropiere (Gai și Munar), dirijați fiind de doamna Emilia Naliatov. Deși se menționează cuvântul „cor”, vrednicul de pomenire, părintele Gheorghe Bej, menționa că la început a existat doar un mic grup vocal, care mai apoi la îndemnul PS Episcopului Andrei Magieru s-a dezvoltat, ajungând la dimensiunile unui cor.
Ulterior, corul a fost de dirijat de personalități muzicale ale Aradului, precum d-l. Paul Paradenco (dirijor al Filarmonicii de Stat din Arad și al renumitului cor din Buteni), dar mai ales d-l. Antoniu Tudor (membru al Filarmonicii de Stat din Arad – 1958-1989 și fost dirijor al corurilor din Sintea Mare, Dieci, Vărădia de Mureș) care a lăsat o amprentă unică în interpretarea corului.
Domnia sa a dirijat în paralel corurile parohiilor Aradul-Nou și Micălaca Veche între anii 1958-2005. Din cauza vârstei înaintate și a problemelor de sănătate, a renunțat la corul din Micălaca, rămânând să dirijeze doar la Aradul-Nou până în anul 2008. Nu în ultimul rând, printre dirijori importanți merită menționat și d-l. Cornel Vasi, dirijorul secund al corului tot până în anul 2008.
Între anii 2008 și 2011, Corul a fost dirijat de către d-l. prof. Victor Șofrag (actualmente dirijor al Corului bisericii din cartierul Sânicolaul Mic), iar din anul 2011 corul este dirijat de către părintele diac. prof. Marius Lăscoiu-Martin.
Veșnică să fie pomenirea lor!
Diac. Marius Lăscoiu-Martin