Slujire chiriarhală, hirotonie și Concert de colinde al Corului Filarmonicii de Stat din Arad, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Ne găsim în postul de şase săptămâni instituit de Biserică pentru a ne pregăti spațiu și timp spre a-L primi pe Cel ce este mai presus de spaţiu şi timp, Fiul lui Dumnezeu  „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om„ –  Crezul.

Întruparea Fiului lui Dumnezeu ne arată taina iubirii lui Dumnezeu faţă de omul căzut în păcat, prin care Dumnezeu întrupat în pruncul născut în ieslea din Betlehem, îl va scoate pe om din moarte şi păcat prin jertfa Sa de pe crucea golgotei şi-l va înalţa cu trupul spiritualizat în sânurile iubiri Treimice, adică: Înomenindu-se, prin jertfă Dumnezeu  va îndumnezeii pe om prin  prin har.

Întreaga Sfânta Treime a participat la întruparea Fiului Dumnezeesc, însă firea omenească a fost luată de cea de-a doua Persoană a Sfintei Treimi, din cel puţin trei motive:

1.Dumnezeu Cuvântul este prototipul zidirii omului. Fiul lui Dumnezeu este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut (Col. 1, 15), iar omul este creat după chipul lui Dumnezeu, adică după chipul Cuvântului. Drept urmare, Cuvântul S-a întrupat pentru ca să îl rezidească pe om și să îl îndrume spre ceea ce ar fi putut să înfăptuiască el însuși, prin harul lui Dumnezeu și prin propria lui nevoință.

2.Păstrarea neschimbată a însușirilor, Tatăl este Tată și nu Fiu, Fiul este Fiu al lui Dumnezeu  nu Tată, iar Sfântul Duh este Sfântul Duh nu Tată sau Fiu. Aceste însușiri nu se pot schimba, mișca sau transforma.

3.Fiul este Cuvântul lui Dumnezeu, Care ne dezvăluie voia Tatălui, noi dobândim mântuirea de la Cuvântul întrupat, prin Care suntem duși la Părintele Său, pentru că El este uşa, cheia fiind Duhul Sfânt prin care intrăm în casa Tatălui. (Sfântul Simeon Noul Teolog).

Aceste adevăruri cuprinse în taina întrupării lui Dumnezeu, n-au putut fi explicate aşa dintru început. Ele au fost însă înţelese şi trăite şi cântate prin rugăciuni, imne şi colinde, fiind expresia cea mai vie a culturii teologice şi duhovniceşti populare a românului ortodox. Pot fi considerate un memorial şi o prelungire a Liturghiei şi a slujbelor de Crăciun auzite în biserică-. (din Cuvântarea PF. Daniel, Patriarhul BOR.)

Bucuria aceasta pe care au transmis-o odinioară magii de la Răsărit care I s-au închinat în timp Celui „fără de timp” s-a perpetuat peste veacuri iar astăzi am putea spune că a fost o sărbătoare extraordinară la Catedrala arădeană.

De dimineață Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a săvârșit Sfânta liturghie în catedrală, iar în cadrul slujbei a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Andrei Melniczky. Acesta va fi hirotonit preot în această duminică, pe seama Parohiei Groșii Noi din Protopopiatul Lipova.

La ceas de seară, cu binecuvântarea și în prezența Chiriarhului, a avut loc un eveniment cu totul deosebit, deopotrivă teologic și cultural, anume concertul de colinde susținut de Corul Filarmonicii de Stat din Arad.

În deschiderea acestui concert, Corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, dirijat de Părintele Diacon Laviniu Morariu a interpretat colinda „Bună dimineața la Moș Ajun” de Gheorghe Danga.

Înfiinţat în 1950 şi instituţionalizat în 1954, Corul Academic al Filarmonicii de Stat din Arad este unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil din România.

Configurat la iniţiativa profesorului Adrian Demian, ansamblul coral se va bucura de-a lungul anilor de îndrumările maeştrilor Kurt Mild, Anatol Goreaev, Iovan Miclea, Paul Paradenco, Didu Marian, Doru Şerban, formula de dirijor permanent fiind ulterior suplinită cu succes de invitaţi de marcă din străinătate, iar începând din stagiunea 2007, programele corale, vocal simfonice dar şi incursiunile în domeniul creaţiilor de operă fiind girate de prof. Robert Daniel Rădoiaş, dirijor permanent al Filarmonicii.

Născut la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş  are o ascensiune fulminantă în muzică: absolvent al Liceul de Artă din oraşul natal, student la Universitatea „Transilvania” din Braşov, masterand în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica, Ludovic Bács şi Dan Buciu, din  2011 doctor în ştiinţe muzicale. Beneficiar a unor burse, a participat la cursuri de dirijat organizate în Germania şi Austria,  lector la disciplinele dirijat coral şi  dirijor al Ansamblui coral al Universităţii Emanuel din Oradea, a concertat în Rusia şi Viena. Ca dirijor al Corul Filarmonicii de Stat  din Arad a concertat în ultimii ani în centre muzicale importante din Austria, Italia, Germania, Olanda, Spania, Franța și Ungaria şi în premieră pe scena Ateneului Român la cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu. În prezent este şi profesor al Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Concertul a avut un repertoriu deosebit, format atât din colinde mai noi, cât și colinde tradiționale cunoscute publicului arădean.

Astfel, au fost cântate fragmente din Oratoriul bizantin de Crăciun semnat de Paul Constantinescu şi colinde scrise de clasicii muzicii corale româneşti: Dumitru G.Chiriac; Gheorghe Cucu; Nicolae Lungu; Tiberiu Brediceanu şi alţii .

Așa se explică faptul că obiceiul colindatului a reușit să treacă în al treilea mileniu de existență fără a-și pierde valoarea, pentru că pruncul Hristos colindat, se naște de fiecare dată în inimile noastre prin Biserică, prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine. Peștera din Betleem s-a transformat în  biserica creștină, răspândită astăzi în toată lumea, iar ieslea în care a stat Hristos în  Sfintele Altare, în care se săvârșește Sfântă Liturghie.

Pr. Simion Mladin – Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale

Arhid. Claudiu Condurache