Miercuri, 24 ianuarie 2024, arădenii au sărbătorit, pe platoul din fața Primăriei Aradului, împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești.
Deschiderea s-a făcut cu intonarea Imnului Național al României.
La festivități au participat și ierarhii noștri, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Crișanul, care, împreună cu un sobor de preoți, au săvârșit o slujbă de Te-Deum. În cuvântul rostit, Chiriarhul arădean a vorbit despre conștiința unității naționale care este în istoria țării și vieții poporului nostru temelia bunei înțelegeri și propășirii continue garantând, totodată, bunele raporturi cu țările lumii și asigurând prestigiul meritat.
După acest moment religios a urmat o prezentare a semnificației zilei de 24 Ianuarie, susținută de Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad iar dr. Doru Sinaci, Subprefectul Aradului a transmis următorul mesaj: ,,24 Ianuarie 1859 a fost doar începutul unui drum lung. Viziunea liderilor de atunci nu s-a rezumat doar la Unire. A urmat un val de reforme, care au schimbat complet societatea românească și au avut ca principal scop reducerea inechităților sociale și îmbunătățirea condițiilor de trai. Românii au demonstrat întregii lumi că uniți își pot croi singuri soarta. Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte și mai mult, să crească la adevăratul ei potențial”.
Festivitățile s-au încheiat cu interpretarea cântecului Horei Unirii, toți cei prezenți prinzându-se într-o horă simbolică pe esplanada din fața Palatului Administrativ.
Protos. Iustin Popovici