Ziua de 15 ianuarie, zi în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu (1850-1889), este declarată Ziua Culturii Naționale, prilej cu care Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, a organizat luni, 15 ianuarie 2024, ora 13.00, în Sala „Astra”, o comemorare pe măsura importanței acestei zile.
Ziua Culturii Naționale a fost marcată printr-o triplă lansare de carte urmată de un recital liric-muzical. Din prezidiul manifestării au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, Dr. Doru Sinaci, Instituția Prefectului – Județul Arad, Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădurean, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Dr. Sorin Bulboacă, Manager al Complexului Muzeal Arad, Prof. Lucia Bibarț și Prof. Ioana Nistor.
După cuvântul de deschidere rostit de Prof. Documentarist Ioana Nistor a luat cuvântul Dl. Subprefect Dr. Doru Sinaci, care a subliniat importanța limbii literare ca și fundament al unității românilor.
Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad a prezentat cartea Două decenii din istoria Episcopiei Aradului. Perioada episcopului Procopie Ivașcovici (1853-1873), volum postum semnat de regretatul preot și doctor în istorie Pavel Vesa (1955-2013). În prezentarea făcută părintele decan a vorbit despre importanța acestei lucrări în arealul istoriografiei ecleziastice, dar și de contextul tumultos al păstorii vrednicului episcop Procopie Ivașcovici, numindu-l pe acesta un precursor al Marii Uniri, un episcop vizionar și un neobosit luptător în acțiunea de emancipare a românilor. Totodată, părintele profesor Cristinel Ioja a evidențiat originea și sursa culturii române, regăsite în Biserică, precum și efortul comun al Bisericii Ortodoxe românești și al intelectualilor români pentru luminarea poporului și pentru drepturile sale inalienabile și seculare.
În continuare, Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădureanu a prezentat numărul special al revistei Analele Aradului (nr. 9/2023), cuprinzând articole și studii de specialitate semnate de personalități ale vieții științifice locale și naționale.
Prof. Lucia Bibarț a prezentat numărul 5 al revistei Ateneu Arădean, periodic de cultură editat de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Ioan Slavici” Arad, prezentare urmată de un dialog cultural despre cultură, limbă, identitate și patrimoniu cultural.
Dr. Sorin Bulboacă, Manager al Complexului Muzeal Arad a adresat cuvânt de felicitare pentru cei care și-au dat concursul la apariția celor trei publicații, menite și ele să întregească cultura românească și ziua de sărbătorire.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital liric-muzical susținut de grupul vocal „Sfânta Muceniță Sofia”, condus de Carina Maria Pirtea.
Sala a devenit neîncăpătoare pentru publicul iubitor de cultură, din care au făcut parte profesori, istorici și specialiști.
Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang