Ziua siguranței pe internet este serbată anual încă din anul 2004. În România a fost celebrată pentru prima dată în 2008.
Această sărbătoare specială are loc în luna februarie a fiecărui an pentru a crește gradul de conștientizare a nevoii de un internet mai sigur și mai bun pentru toți, în special pentru copii și tineri, precizează saferinternetday.org.
Instituirea acestei zile din anul 2004 sub forma unui proiect al EU SafeBorders vizează promovarea siguranţei şi utilizării pozitive în folosul responsabil şi comun a platformelor online. Este marcată în prima zi de marţi a lunii februarie pentru a promova o utilizare sigură şi responsabilă a mediului digital online.
Treptat, marcarea acestei zile a fost promovată de către reţeaua Insafe, compusă din centrele la nivel european pentru siguranţa internetului. Fiecare centru naţional dedicat siguranţei internetului implementează diferite proiecte şi campanii de conştientizare şi de educare, gestionează o linie de ajutor în timp real şi colaborează îndeaproape cu tinerii pentru a asigura o abordare multidisciplinară şi bazată pe fapte pentru crearea unui spaţiu online mai bun.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, inițiatorii proiectului național de prevenire a criminalității informatice #SiguranțaOnline, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), organizează un nou concurs de educație digitală pentru copiii și tinerii cu vârste între 11 și 16 ani, denumit „Clubul de Siguranță Online”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Activitatea, desfășurată între 6 și 10 februarie la Centrul Comercial ParkLake din București, invită copiii și tinerii să descopere cum să se protejeze în spațiul virtual și să își testeze abilitățile digitale, cunoștințele participanților fiind premiate pe loc.
Pe parcursul celor cinci zile copiii și tinerii, alături de părinți, vor fi antrenați de specialiști ai instituțiilor partenere să evite și să se protejeze de pericolele actuale din mediul online.
Participanții vor învăța să evite accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute, primite prin diverse canale de comunicare, să nu completeze date personale sau bancare pe platforme neautorizate, să nu dea click pe postări din social media care promit diverse forme de câștig substanțial, cu potențial de înșelătorie etc. La finalul lecțiilor, tinerii își vor testa abilitățile de a reacționa corect la amenințările de pe internet și vor fi premiați pentru vigilență și pricepere.
Citește și: Ziua Internaţională a siguranţei pe internet: Sfaturi pentru protecția copiilor în mediul online
Foto credit: freepik