Binecuvântare chiriarhală și sfințire de capelă mortuară în Parohia Nadăș

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză) credincioșii Parohiei Nadăș, Protopopiatul Ineu, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înconjurat de un sobor de slujitori. Din sobor au făcut parte: Pr. Teodor Pavel, consilier pe patrimoniu la Centrul Eparhial, Pr. Adrian Zaha, Protopop al Ineului, Pr. Teodor Bun, Parohia Tauț, Pr. pensionar Teodor Păiușan, Arhid. Bogdan Gheorghe Noghiu, Inspector în cadrul Arhiepiscopiei Aradului și Pr. Paroh Gheorghe Giurgiu.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Purtarea creștină” (în baza citirilor scripturistice: Rom. 13-14; Matei 6), care găsește îndrumare în citirile biblice ale duminicii Izgonirii lui Adam din Rai. Lucrarea binelui prin iertarea greșelilor aproapelui, stăpânirea pornirilor vătămătoare, câștigarea virtuților nepieritoare, dau sufletului puterea neîncetatei ridicări la cele înalte, spre răsplătirea dumnezeiască. Adevărata comoară din ceruri este accesibilă fiecăruia. Dacă Adam cel dintâi nu a putut-o câștiga, prin Adam cel de-al doilea, adică însuși Mântuitorul, fiecare o primește prin strădanie proprie.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal ,,Trifon Lugojan” condus de domnul Marinel Roz.

Dintre oficialități prezente amintim pe Dl. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și Dl. Florin Lela, primarul comunei Tauț.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a sfințit capela mortuară din localitate. Aici s-au adăugat și alți preoți din vecinătate.

Preotul paroh Gheorghe Giurgiu a mulțumitChiriarhului pentru prezență și binecuvântare, soborului slujitor, oficialităților prezente, care au sprijinit la ridicarea capelei și tuturor credincioșilor prezenți.

Scurt istoric al bisericii parohiale

Biserica de azi a parohiei Nadăș a fost ridicată în anul 1902, prin contribuția localnicilor. Este construită în stil autohton, cu elemente combinate din stilul bizantin și cel gotic, iar ca material din cărămidă și acoperită cu tablă. Biserica a primit și ea tot hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, este încăpătoare și are aspect frumos. De corpul bisericii este legat un turn-clopotniță înalt de 26 metri. Biserica este așezată în centrul satului, iar lângă ea este casa parohială, care a fost construită în anul 1925.

Biserica a fost în interior renovată și pictată în întregime în anul 1942, prin contribuția enoriașilor, pictura fiind executată de pictorul Ștefan Vlădescu, din Bârzava, județul Arad. Mai târziu, în anul 1988, pereții interiori au fost pictați din nou, în tehnica frescă, de către pictorul Constantin Popescu din Rădăuți.

Alte reparații la biserică s-au mai făcut în anul 1972, când s-a și introdus curentul electric, apoi în anul 1975 a avut loc renovarea acoperișului de tablă. Între anii 1981 – 1988 s-au refăcut tencuieli interioare, exterioare, gardul împrejmuitor, pardoseli în mozaic. După anul 2000 s-au introdus geamuri și uși termopan, încălzire centrală, porți, garduri metalice.

Protos. Dr. Iustin Popovici