CERC PASTORAL ÎN PAROHIA CURTICI

Astăzi 14 martie a avut loc în Parohia Curtici întrunirea Cercului Pastoral Misionar Pecica IV, coordonat de pr.dr. Tudor Budeanu de la Parohia Macea II.

În cadrul întâlnirii au fost abordate două teme în concordanță cu propunerile Sfântului Sinod și anume: „Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor” susținută de pr.dr. Cristian Prună de la Parohia Curtici și „ Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură”, susținută de pr. Iștoc Liviu.

În primul referat părintele dr. Prună Cristian a menționat că „ Suferința și boala au fost întotdeauna printre cele mai mari probleme care tulbură spiritul uman. Creștinii simt și experimentează durerea ca toți ceilalți oameni; cu toate acestea, credința lor îi ajută să înțeleagă mai profund misterul suferinței și să-și suporte durerea cu mai mult curaj. Din cuvintele lui Hristos, ei știu că boala are un sens și valoare pentru propria lor mântuire și pentru mântuirea lumii. Ei știu, de asemenea, că Hristos, care în timpul vieții a vizitat și vindecat adesea bolnavii, îi iubește în boala lor ”, credinţa în acest sens fiind un adevărat medicament. Astfel credinţa şi priceperea medicilor, oameni aleşi de Dumnezeu sunt două căi ce nu se exclud ci lucrează sinergic în vederea vindecării.

Cel de al doilea referat, prezentat de părintele Liviu Iștoc, paroh al  Parohiei Curtici, vine cu clare precizări și citate din Sfânta Scriptură, prin care se aprofundează concepția creștină despre boală și suferință, menționând că „slujirea sacerdotală a cuprins dintotdeauna și datoria clericilor de a se îngriji de cei bolnavi, ca o împlinire a poruncii Domnului Iisus Hristos, dată ucenicilor Săi trimiși la propovăduire prin cuvintele: „Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8). Slujitorii Bisericii au misiunea de a prelungi în spațiu și timp lucrarea Domnului Iisus Hristos: „Și Iisus străbătea toate cetățile și satele, învățând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia Împărăției și vindecând toată boala și toată neputința în popor” (Matei 9, 35), astfel misiunea aceasta continuă în Biserică până în ziua de azi, prin implicare directă în activitatea socială desfășurată în spitale și la nivelul fiecărei parohii. Este demn de menționat și modul în care Arhiepiscopia Aradului prin grija IPS Timotei asigură asistență medicală și hrană pentru sute de oameni nevoiași.

Au urmat discuții pe temele enunțate, cu exemple clare din parohiile noastre, cu îndemnul de a sensibiliza Consiliile Parohiale în ajutorarea familiilor cu probleme, mai ales acum la începutul postului mare când fiecare dintre noi suntem chemați la practicarea mai accentuată a virtuților creștine.

Pr. dr. Tudor Budeanu