Eveniment academic și duhovnicesc organizat și găzduit de Facultatea de Teologie din Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat, joi, 14 martie 2024, în Sala festivă a facultății, începând cu ora 18:00, un eveniment academic și duhovnicesc constând în lansarea a două volume teologice și susținerea unei conferințe duhovnicești.

La eveniment au participat cadre teologice universitare, preoți, studenți teologi și un numeros public.

În deschiderea manifestării Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae Tang a vorbit despre însemnătatea științifică și duhovnicească a evenimentului, precum și încadrarea liturgică a acestuia, prezentând cele două părți ale evenimentului, protagoniștii acestuia, titlul celor două volume și titlul conferinței.

A urmat prezentarea celor două volume teologice Scriptura în spiritualitatea monastică. Studii de exegeză biblică patristică și „Dulceața Scripturilor” și lumina ochilor. Părinții sirieni ca tâlcuitori biblici, apărute la Editura Sf. Nectarie și în cotutela Editurii Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, sub coordonarea Protos. Lect. Univ. Dr. Agapie Corbu. Prezentarea a fost făcută de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, care a subliniat importanța apariției celor două volume în spațiul teologiei românești, noutatea adusă în ceea ce privește abordarea exegezei biblice din perspectiva Sfintei Tradiții și a Părinților Bisericii. Nume de notorietate teologică internațională și națională au adus contribuția lor în ceea ce privește înțelegerea tâlcuirii Scripturii, cu accentele părinților sirieni. Întregul demers academic și teologic al părintelui Agapie se înscrie în linia înnoitoare a Teologiei românești inițiate de părintele Dumitru Stăniloae vizând o dinamică internă a acesteia, care poate aduce roade academice și duhovnicești.

Conferința intitulată „«Dulceața Scripturilor» și lumina ochilor: povățuire spre Înviere”, a fost susținută de Protos. Lect. Univ. Dr. Agapie Corbu, Starețul Schitului „Bunavestire” Almaș. În deschiderea conferinței Preacuvioși  Sa a făcut o scurtă referință de cele două volume prezentate, creionând geneza acestora și intenții sale ca și coordonator. Conferința a fost o adevărată mistagogie a Triodului, în lumina Scripturii și a Părinților, a citirilor scripturistice și a imnelor din Postul Mare. Postul nu este altceva decât o școală a Bisericii, care inițiază pe credincios în Taina lui Dumnezeu, care potrivit cuvintelor Sf. Ap. Pavel înseamnă „Hristos în voi”. Explicațiile de ordin liturgic și duhovnicesc ale duminicilor din perioada Postului Mare au fost privite prin învățătura filocalică sădită de Sfinții Părinți în imnele și rânduielile acestor, în scopul modelării minții credinciosului și a călăuzirii sale spre lumina Învierii.

A urmat o serie de discuții și întrebări pe marginea celor prezentate în conferință.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor teologice-duhovnicești pe care Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad le desfășoară pentru studenții teologi, tinerii iubitori de spiritualitatea ortodoxă și pentru credincioșii și oamenii cetății Aradului interesați de teologia, cultul și spiritualitatea răsăriteană.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang