Ne aflăm în prima săptămână a Postului Mare, în ziua de miercuri iar elevii Școlii Generale ”Sabin Drăgoi” din Petriș însoțiți de Părintele Profesor Florin Suba au pășit în Biserica din sat cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pentru a lua parte la explicarea Proscomidiei de către Părintele Ștefan Dimitriu.
După rugăciunea rostită de elevi, pe proscomidiarul improvizat în naosul bisericii, a început lecţia deschisă, oferind explicaţii despre locul săvârşirii Proscomidiei, obiectele liturgice, vasele şi acoperămintele folosite. Tot la începutul lecţiei, părintele a vorbit şi despre semnificaţia şi simbolistica fiecărui vas liturgic şi apoi a continuat cu explicarea fiecărui gest liturgic ce însoţeşte pregătirea pâinii şi vinului, ca daruri oferite spre a deveni în Sfânta Liturghie, Sfântul Trup şi Scumpul Sânge a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de aceea avem nevoie de o foarte mare grijă și atenție pentru orice fărâmitură de pâine din viața de zi cu zi, care ar putea ajunge pe Masa Sfântului Altar . În timpul prezentării, părintele i-a provocat pe elevi cu întrebări, la care aceştia au răspuns folosindu-se de cunoştinţele dobândite în timpul orelor de religie. Mai mult chiar, câţiva elevi au ajutat, citind câteva rugăciuni din rânduiala Proscomidiei.
Lecţia deschisă oferită de părintele Ștefan, care a explicat cuvântul ,,proscomidie” ce vine de la cuvântul grecesc ”προσκομιδη” care înseamnă a pune înainte, a aduce, a oferi, a face dar. Apoi, copiii au aflat ce sunt prescurile şi numărul lor, cum se traduce sintagma „NI-KA” ce se află imprimată pe Agneţ, ce semnifică Agneţul şi ce sunt miridele, ce sfinţi sunt amintiţi şi de ce. Toţi elevii au urmărit cu atenţie pregătirea pâinii şi a vinului pentru Sfânta Liturghiei, precum şi gesturile, rugăciunile şi obiectele liturgice, care au stârnit curiozitatea acestora. Întrebările au venit de la sine, mai ales că limbajul folosit a fost pe înţelesul tuturor.
La sfârşitul lecţiei împreună cu părintele profesor Florin și elevii care au dorit să ia parte la Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfințite specifică acestei perioade iar apoi s-au împărţit prescurile, am bătut toaca, spre încântarea tuturor elevilor, aceştia mulţumind pentru primirea făcută şi pentru informaţiile ce au fost oferite în cadrul acestui parteneriat dintre Biserică și Școală.
Pr. Ștefan Dimitriu