Ziua Mondială a Sindromului Down

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sindromului Down, marcată în 21 martie, ne propune tuturor să punem capăt stereotipurilor, adică prejudecăților pe care le avem despre persoanele afectate de această condiție genetică.

Persoanele cu sindrom Down nu sunt tratate la fel ca ceilalți oameni din cauza stereotipurilor în care sunt încadrate.

„Suntem tratați ca niște copii, suntem subestimați și suntem excluși. Uneori suntem tratați foarte rău sau chiar abuzați”, transmit reprezentanții organizațiilor de profil pe pagina web a acestei zile internaționale.

„Stereotipurile se bazează adesea pe informații limitate sau pe experiența personală. Acestea pot fi întărite de modul în care un lucru este reprezentat în mass-media sau de mesajele culturale. Odată format, un stereotip poate fi greu de schimbat.”

Pe același website, persoane cu sindrom Down din întreaga lume își povestesc experiențele proprii cauzate de prejudecățile celor din jur.

Ziua a fost instituită de Adunarea Generală ONU în 19 decembrie 2011. Data (a 21-a zi din a treia lună a anului) a fost aleasă ca un simbol numeric al Trisomiei 21, numele medical al sindromului Down.

În România, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse organizează joi, la Palatul Parlamentului, prima ediție a Galei Down, care va premia asociațiile de profil din țară.

Ce este sindromul Down

Afecțiunea presupune prezența unui cromozom suplimentar alături de a 21-a pereche de cromozomi din codul genetic al persoanelor afectate.

Persoanele cu Sindrom Down au diverse probleme medicale, dar sunt foarte afectuoase și știu să se bucure de viață. Studii realizate la nivel internațional arată că marea lor majoritate sunt mulțumite și foarte mulțumite de calitatea vieții lor.

Din nefericire, odată cu progresele medicale și posibilitățile de testare apărute, tot mai mulți copii suspecți de sindrom Down înainte de naștere sunt avortați: mai precis, peste 90%. De aceea, Luna pentru viață a promovat constant mesaje despre umanitatea și dreptul lor la viață.

„Chiar dacă avem abilități mai puține, noi vă putem dărui toată dragostea noastră”, a spus Anca Miron, persoană cu sindrom Down, la Marșul pentru viață 2023 de la București.

Vezi și:

Foto credit: Freepik

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-sindromului-down-au-un-cromozom-in-plus-dar-sunt-la-fel-de-umani-ca-toti-ceilalti/