Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în biserica ortodoxă “Bunavestire” din Gurahonț se desfășoară numeroase întâlniri cu tinerii.
În cadrul proiectului “Hristos Împărtășit copiiilor”, prin grija preotului paroh, copiii au luat parte la cateheze și la Sfintele slujbe de seară, pentru ca apoi să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos în chipul cel mai real, prin Sfânta Împărtășanie.
În acest sens în după-amiaza zilei de sâmbătă 27.04.2024, în ajunul Sfintei Sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim, copiii și elevii din parohia Gurahonț potrivit tradiției au adus la Sfânta Biserică, ramurile de sălcuță, fiind întâmpinați la intrarea lor în curtea Bisericii de către preotul paroh Moț Aurelian Iulian, care i-a binecuvântat și le-a mulțumit pentru osteneala lor.
A urmat apoi o convorbire ,,Despre spovedanie” și despre ,,Sărbătoarea Învierii Domnului”, între pr. Moț Aurelian Iulian și tinerii prezenți.
Se apropie Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului pentru care suntem chemaţi să ne pregătim prin post, rugăciune sporită, milostenii şi fapte bune, încununând această pregătire cu bucuria primirii Sfântului Trup şi Sfântului Sânge a Mântuitorului Iisus Hristos, care ne curăţeşte de orice păcat.
Urcuşul acesta duhovnicesc pe care ni-l propune Biserica se poate realiza în măsura în care trăim, într-un mod deplin, în viaţa Bisericii: cu rugăciunea, postirea, participarea la Sfintele Slujbe, în special Sfânta Liturghie, Spovedania şi Împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.
Spovedania este una din cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care cel ce-şi mărturiseşte toate păcatele sale cu căinţă şi hotărârea de a nu le mai repeta, primeşte de la Hristos iertare prin preotul duhovnic; dar ea este şi vindecare, pentru că dacă întotdeauna păcatul aduce suferinţele bolii, iar iertarea păcatelor mărturisite este începutul vindecării sau tămăduirii omului de către Hristos.
Spovedania este marea şansă, uneori chiar ultima şansă, de a fi împăcaţi cu Dumnezeu şi cu toţi semenii. Şansă de care trebuie să ne folosim nu în funcţie de o perioadă a anului, ci mai ales atunci când avem nevoie – când avem conştiinţa împovărată de păcate. Pentru că de te vei obişnui cu păcatul, greu vei mai reuşi să scapi de povara lui.
Apoi au fost spovediți fiecare în parte de către preotul paroh Moț Aurelian Iulian, pregătindu-se astfel pentru primirea cu vrednicie în Ierusalimul lor sufletesc, în chip real, a Mântuitorului Iisus Hristos prin Sfânta Împărtășanie.
Pr. Moț Aurelian-Iulian