Vineri este Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual în data de 3 mai. A fost instituită de ONU în 1993. Scopul zilei este să amintească guvernelor să-și respecte promisiunea de a oferi libertate de exprimare presei și jurnaliștilor. Anul acesta, tema zilei este legată de protejarea mediului.
Ediția din acest an are tema „O presă pentru planetă: Jurnalismul în fața crizei ecologice”. Activitatea jurnalistică este indispensabilă pentru conștientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu și consecințele acesteia.
Ziua de 3 Mai este prilej de dezbatere cu privire la deontologia profesiei și la principiul fundamental al libertății de exprimare, precum și de comemorare a jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce-și exercitau profesia.
Spre deosebire de canalele media laice, concentrate mai mult pe latura informativă a activității lor, mass-media bisericească pune accentul și pe latura valorică și formativă a programelor.
Astfel, programele Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române și canalele media ale eparhiilor discută chestiuni morale și spirituale, promovează pacea și cooperarea în societate și valoarea vieții umane de la concepție și până la moartea naturală.
În ultimii ani, Patriarhia Română și Centrul de Presă Basilica s-au implicat și în educația pentru mediu, prin proiecte dedicate și prin diseminarea informației relevante în acest sens.
Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române a fost înfiinţat în 27 octombrie 2007, de Sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas TV, Agenția de știri Basilica, Publicaţiile Lumina și Biroul de presă şi relaţii publice.
Eparhiile au și ele centre de presă. Printre acestea:
- portalul ortodox Doxologia.ro al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei;
- Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului;
- Radio Dobrogea al Arhiepiscopiei Tomisului;
- Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei de Alba Iulia;
- Radio Lumina, postul Episcopiei Severinului și Strehaiei.
Foto credit: Freepik