Consfătuirea preoților de penitenciar din Ardeal

La Penitenciarul Aiud, județul Alba, se desfășoară zilele acestea Consfătuirea preoților de penitenciar din Ardeal.

Luni, 27 mai 2024, preoții penitenciarelor Aiud, Arad, Bistrița, Codlea, Dej, Deva, Gherla, Miercurea Ciuc, Oradea, Târgu Mureș, Timișoara, Satu-Mare, coordonați de preotul Cristian Antonescu, din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, au săvârșit Sfânta Liturghie, înălțând rugăciuni pentru angajații ANP și pentru persoanele private de libertate custodiate în unitățile din subordinea instituției. Tot cu acest prilej, preoții de penitenciar, cărora li s-au alăturat părintele Bogdan Ioan, protopopul Aiudului, și preoții militari Ovidiu Truță și Dorin Ursu, au săvârșit slujba Parastasului  pentru fostele cadre ale unității, trecute la Domnul, și au sfințit icoana Maicii Domnului „Rugul Aprins”, reprezentativă pentru membrii actanți ai grupului de rezistență duhovnicească de la Mănăstirea Antim din Capitală, și icoanele Sfinților Dismas tâlharul și Moise Etiopianul, ocrotitori ai celor întemnițați. La final slujbelor, părintele protopop Bogdan Ioan și prefectul județului Alba, Nicolae Albu, prezent la eveniment, în contextul Anului 2024 – Anul pastorației persoanelor bolnave, au împărțit daruri deținuților bolnavi aflați în custodia Penitenciarului Aiud.

În cea de-a doua parte a zilei, preoților prezenți li s-au alăturat asistenți sociali din primăriile județului Alba, care au asistat la prezentarea noului program de asistență moral-religioasă și socială „TABOR” (Tradiție și Actualitate în Biserica Ortodoxă Română), destinat deținuților ce urmează a fi liberați, aflați în situație de risc de marginalizare și recidivă. În cadrul conferinței, coordonatorul capelanilor din penitenciare, preotul  Cristian Antonescu, a prezentat în detaliu proiectul, apoi preoții Avram Florin, de la Penitenciarul Timișoara, și Sergiu Orășan, de la Penitenciarul Târgu Mureș, au transmis invitaților bucuriile, dar și provocările pe care aceștia le-au întâmpinat în pilotarea acestui program. Ziua a fost încununată de un moment artistic susținut de preotul militar al Garnizoanei Sebeș, Ovidiu Truță, și de agenții de poliție penitenciară Florin Covaciu și Emanuel Stan.

„Aducem mulțumire celor care s-au implicat pentru reușita acestui moment de bucurie duhovnicească, cadrelor unității, judecătorilor Curții de Apel Alba, doamnei doctor cardiolog Alexandra Popa și domnului Stancu Florin, din Mediaș” , a transmis subcomisarul de poliție penitenciară Adelina Alexă, purtător de cuvânt al Penitenciarului Aiud.

Astăzi, 28 mai, activitatea continuă cu o activitate de prevenție a consumului de droguri cu doi deținuți care vor vorbi în fața elevilor la un liceu din Alba Iulia.

Pr. Marius Soponaru

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/consfatuirea-preotilor-de-penitenciar-din-ardeal-189916.html

https://reintregirea.ro/activitate-de-prevenire-si-combatere-consumului-si-traficului-de-droguri-desfasurata-la-alba-iulia