Învierea Domnului sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Praznicul Învierii Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Hristos a înviat o dată pentru totdeauna, din punct de vedere istoric, dar învie an de an, în sufletele noastre.

De aceea, creștinul se pregătește întotdeauna cu post și rugăciunea, într-o perioadă denumită Triod, care aduce ceea ce numim Postul Mare sau Postul Păresimilor, de la numărul de patruzeci de zile, cât are acest soroc. Poate cel mai puternic impact vizual pe care îl are Învierea, este dat de Lumină. Aceasta răzbate întunericul și trece prin cele mai mari nopți, pentru a ne lumina sufletele. Ca să înțelegem Învierea lui Hristos prin lumină, trebuie să ne întoarcem la Sfânta Evanghelie după Ioan, cap. 8, vers. 12, care spune: „Eu sunt Lumina Lumii; cel ce-mi urmează Mie, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”. Hristos se identifică cu Lumina, pentru că El este Adevărata Lumină, care a înviat din mormânt și a restaurat umanitatea. Acesta este adevăratul sens al luminii Învierii și de aceea arhiereul sau preotul rostește, în cadrul slujbei Învierii, îndemnul „Veniți de luați (primiți) lumină”, care se poate traduce cu: „Veniți de-L luați pe Hristos Cel Înviat!”.

În cetatea Aradului, noaptea Sfintelor Paști a fost binecuvântată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei, în mijlocul preoților și credincioșilor Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”. Slujba Învierii Domnului, denumită Utrenia Învierii, a fost săvârșită, potrivit tradiției, cu o procesiune în jurul Catedralei, iar mai apoi, cu Evanghelia, stihurile Paștilor, Ectenia mare, cuvântul de învățătură praznical al Sfântului Ioan Gură de Aur și predica Înaltpreasfinției Sale, în partea superioară a treptelor sfântului locaș. După acest moment, în Catedrală, a urmat cântarea Canonului Învierii și sfințirea pâinii speciale numită „Paști” și oferită apoi credincioșilor prezenți.

În ziua Praznicului, Chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, alături de soborul preoților și diaconilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala Mixtă a Catedralei, dirijată de Părintele Diacon Laviniu Morariu.

La momentul cuvenit, Părintele Arhiepiscop a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură, cu referire la citirile scripturistice si ale apostolului zilei (Ev. Ioan 1, Ap. Fapte, 1 ) în care a arătat semnificația profundă a praznicului Învierii Domnului.

În seara zilei, Ierarhul a fost prezent din nou, în Catedrala Arhiepiscopală, unde a săvârșit Vecernia praznicală, denumită „a Celei de-a doua Învieri”, care are o rânduială specială față de o vecernie obișnuită, prin faptul că se cântă Prochimenul Mare „Cine este Dumnezeu…” și se citește Evanghelia în mai multe limbi, simbolic arătându-se prin aceasta comuniunea apostolică din cuprinsul Bisericii.

Arhid. Claudiu Condurache