La invitația Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, părintele Elia Citerio a susținut o conferință-dialog despre tradiția isihastă românească

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a organizat în data de 29 mai 2024 o conferință dialog pentru publicul arădean intitulată: Tradiția isihastă românească. Mărturii despre întâlniri memorabile cu duhovnici și sfinți români.

Această manifestare cultural-academică a fost găzduită la Filarmonica din Arad. Parteneri în realizarea proiectului au fost: Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.

Evenimentul s-a desfășurat cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României și a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Invitații speciali ai programului au fost: părintele Elia Citerio și părintele Agapie Corbu.

Întâlnirea a fost deschisă și moderată de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Preacucernicia sa a salutat prezența invitaților și auditoriului, mulțumind partenerilor pentru facilitarea acestei manifestări. Astfel se materializează un program inițiat de Facultatea de Teologie din Arad, prin care se dorește propagarea Teologiei Bisericii și în alte cadre, dincolo de zidurile instituționale academice sau ecleziale.

În câteva cuvinte, preacucernicia sa i-a făcut o scurtă prezentare părintelui Elia Citerio amintind de faptul că acesta este un teolog de marcă din Apus, preocupările sale focalizându-se pe spiritualitatea răsăriteană, mai ales asupra personalității Sfântului Nicodim Aghioritul. Alături de aceste preocupări cărturărești, se adaugă și  legăturile sale speciale cu reprezentanții spiritualității românești neoisihaste, mai ales cu părinții Cleopa Ilie, Ioanichie Bălan și Paisie Olaru.

Cu acest prilej a fost lansat și prezentat ,,Eortodromionului” Sfântului Nicodim Aghioritul, tradus integral pentru prima dată în limba română de către Ilie Stănuș. Părintele Agapie a prezentat câteva repere motivaționale ale traducerii acestui volum, între care se distinge nevoia ca toți cei care participă la sfintele slujbe să înțeleagă cât mai multe din cele ce se săvârșesc, din cultul Bisericii.

A urmat prezentarea conferinței, pe care părintele Elia a susținut-o în limba română. În cadrul acesteia părintele Elia a povestit, cu multă savoare, fericitele și binecuvântatele întâmplări prin care a trecut în peregrinările sale prin mănăstirile din România, întâlnirile memorabile cu marii părinți duhovnici care au trăit aici. Descrierile, uneori pline de haz, au fost însoțite de interesante și adânci aprecieri teologice și duhovnicești.

Prezentării i-a urmat o sesiune prelungită de dialog, părintele răspunzând întrebărilor venite din partea participanților. Preacuviosul părinte arhim. Victor Crețu, stareț la Monastero Ortodosso del Cristo Pantocratore di Arona, a asigurat partea de traducere din italiană în română.

În finalul evenimentului artista Maria Coman, acompaniată de grupul vocal psaltic Sfântul Ioan Damaschinul, condus de Pr. Gabriel Streulea, a interpretat câțiva psalmi și imne bisericești.

Pr. Dr. Filip Albu

Conferință-dialog despre tradiția isihastă românească, la Filarmonica din Arad

https://basilica.ro/video-un-preot-catolic-povesteste-in-romana-despre-intalnirile-sale-cu-parintele-cleopa-si-alti-duhovnici-romani/

https://www.facebook.com/TVAradOfficial/videos/660695656238285