Olimpiada Națională de Cultură și spiritualitate românească-liceu, Baia Mare, 22-26 mai 2024

În perioada 22-26 mai 2024, în municipiul Baia Mare, s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească” pentru elevii claselor IX-XII.

Olimpiada şi-a propus o abordare interdisciplinară a celor două discipline, Limba și literatura română și Religia.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 22 mai, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a săvârșit o slujbă de mulțumire.

În deschidere au luat cuvântul domnul dr. Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, părintele prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, preşedinte de onoare, părintele George Jambore, delegat patriarhal, prof. Pop Mihai-Cosmin,  inspector şcolar general, precum şi  pr. Marius Nechita, inspector pentru disciplina religie.

A fost subliniată  importanţa revenirii la pilonii fundamentali ai societății în educaţia şi formarea tinerei generaţii – familia, școala şi biserica.

 Proba scrisă a olimpiadei a avut loc joi, 23 mai, la Colegiul Tehnic „George Barițiu” din Baia Mare, iar proba orală s-a desfăşurat în data de 24 mai, în cadrul aceleiași instituții de învățământ.

Programul cultural a cuprins vizite la muzeele din Baia Mare, precum şi un pelerinaj la mănăstirea Bârsana.

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă. 25 mai, la Colegiul de Arte din Baia Mare.

Programul activităților s-a încheiat duminică, 26 mai, cu participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită la Catedrala episcopală din Baia Mare.

Lotul olimpic al județului Arad a fost reprezentat de trei eleve: Lăzău Graţiela Maria, clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici”, Sîngeorzan Elena-Maria, clasa a X-a, de la Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, şi Debreni Mara-Cristiana, clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional “Moise Nicoară”. Elevii au fost însoțiți de doamna Ramona Cioca, profesor de Religie Ortodoxă la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad.

Sîngeorzan Elena-Maria (profesor Camelia Circa-Chirilă și profesor Florin Barcan) a obținut Mențiunea Ministerului Educaţiei, iar Debreni Mara-Cristiana (profesor Nela Bratu și profesor Florin Barcan) a obținut premiul special al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Prof. Ramona Sebișan

https://basilica.ro/a-inceput-etapa-nationala-a-olimpiadei-cultura-si-spiritualitate-romaneasca-pentru-liceeni-peste-270-de-participanti/