România serbează miercuri Ziua Națională a Învățătorului, instituită în 2007 ca omagiu pentru cei care îi ajută pe copii să facă primii pași în viața școlară. Data coincide cu ziua de naștere a Arhidiaconului Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română.
În vremea lui, învățământul se desfășura în mănăstiri, în limba greacă, iar Gheorghe Lazăr a condus o adevărată campanie pentru a convinge decidenții că limba română nu este deloc prea săracă pentru a exprima concepte științifice.
În 1818, a înființat, la București, prima instituție de învățământ superior cu predare în limba română, Academia de la (Mănăstirea) Sfântul Sava, sau Academia Domnească (de unde numele străzii bucureștene a Academiei). Aceasta era situată pe locul unde astăzi se înalță clădirea istorică a Universității din București.
Gheorghe Lazăr a tradus, a scris cărți și a predat matematică și filozofie în limba română.
Întemeietorul Academiei Domnești își doarme somnul de veci în curtea bisericii de lângă casa natală din Avrig, județul Sibiu. Era fiu de țărani, cel de-al cincilea copil al lui Gheorghe și Maria Lăzăroae. A studiat la Cluj și Viena, în 1812 a devenit profesor la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu, iar în 1814 a devenit arhidiacon. În 1816 s-a stabilit la București.
România celebrează și Ziua Profesorilor și Ziua Internațională a Educației (marcate în data de 5 octombrie).
Foto credit: Wikimedia Commons / Mirela Britchi