Joi , 6 iunie a avut loc în Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime” Macea II Protopopiatul Arad, întâlnirea preoților din Cercul Misionar Pecica IV, coordonat de pr. dr. Tudor Budeanu.
Întâlnirea a continuat temele cuprinse în cadrul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, având ca temă secundară „Lucrarea social filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române”, prezentată de pr.dr. Tudor Budeanu, coordonatorul cercului.
Se subliniază necesitatea lucrării sociale și temeiul teologic și scripturistic al slujirii celor aflați în suferință, ca fiind o parte semnificativă și constitutivă a lucrării sacerdotale. Biserica prin slujitorii ei, a manifestat întotdeauna o grijă deosebită față de cei aflați în suferință, încă de la începutul existenței sale, prin bolnițele din mănăstiri, prin asistența la domiciliul celor suferinzi, prin slujbele din locașul de cult. În cazul Bisericii Ortodoxe Române, această lucrare a fost întreruptă în anii comunismului și reluată după 1990. În acești ani Biserica Ortodoxă Română a reușit să desfășoare o remarcabilă activitate social filantropică.
Conform Hărții Serviciilor Sociale ale Patriarhiei Române, pe cuprinsul Patriarhiei se înregistrează 697 de servicii sociale acreditate și licențiate, distribuite astfel:121 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, 142 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, 140 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Ardealului, 106 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Vadului, Feleacului și Clujului, 4 servicii pe cuprinsul Mitropoliei Olteniei, 20 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Banatului, 21 de servicii pe cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, 5 servicii pe cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, un serviciu pe cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, 3 servicii coordonate de Administrația Patriarhală.
Biserica Ortodoxă Română și-a desfășurat activitatea social-filantropică și medicală în cadrul a 719 instituții și servicii sociale. Având în vedere diversificarea continuă a serviciilor oferite, precum și extinderea și acreditarea centrelor, s-a impus o reorganizare integrată a activităților pe criterii de competență. Diagrama arată astfel: 57 birouri de asistență socială, 118 cantine sociale și masă la domiciliu, 103 centre de zi pentru copii, 21 centre de zi pentru vârstnici, 4 centre de zi pentru persoane cu dizabilități, 58 centre rezidențiale copii, 54 centre rezidențiale vârstnici, 2 centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, 30 servicii de îngrijire la domiciliu, 36 instituții ce oferă servicii medicale și de recuperare, 7 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, 41 servicii educaționale (tip afterschool, remedial, prevenție abandon școlar), 98 centre de informare, de consiliere, de sprijin și comunitare, 33 locuințe protejate, 13 centre de urgență (persoane fără adăpost, victime ale violenței, victime ale traficului de persoane), 17 campusuri de tabără și 27 cu alt specific. În cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, se află în derulare un număr de 1.114 proiecte și programe sociale, din care: 62 cu finanțare externă, 34 cu finanțare publică, 894 finanțate din fonduri proprii și 124 cu finanțare mixtă. În cadrul așezămintelor, au primit asistență 144.226 beneficiari, după cum urmează: 145 a) 59.948 copii din așezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace și fără posibilități de întreținere sau cu părinți aflați la muncă în alte țări; b) 4.340 persoane cu dizabilități, cu deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe; c) 46.915 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și care prezentau grave probleme de sănătate; d) 32.243 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale; e) 780 persoane fără adăpost. Asistența religioasă în unitățile militare, penitenciare, spitale și așezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 463 preoți, dintre care: 19 în unități ale Ministerului Afacerilor Interne, 87 în unități militare, 32 în sistemul penitenciar și 325 în spitale și așezăminte de ocrotire socială. În toate unitățile menționate mai sus, există în prezent un număr de 359 biserici și capele sfințite, precum și alte spații special amenajate, iar 28 de lăcașuri se află în diferite stadii de construcție și amenajare. Patriarhia Română a realizat cu succes demersuri pentru deblocarea posturilor vacante de preot din structurile subordonate Ministerului Apărării Naționale (MApN), a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
În Arhiepeiscopia Aradului se desfășoară o lucrarea social filantropică de anvergură, prin cantina socială și cabinetul medical, destinat persoanelor defavorizate, ce funcționează prin grija și binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
Aceste cifre impresionante demonstrează că lucrarea Bisericii este una rodnică, aplecată spre nevoința și frământarea omului modern, fiind capabilă să ofere răspuns adecvat timpului recent și provocărilor sale.
Pr. Dr. Tudor Budeanu