Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad

În a doua zi de Rusalii, Biserica noastră prăznuiește    Sfânta Treime. Trinitatea Persoanelor Divine  – Tatăl,  Fiul și Duhul Sfânt – cu ființa Dumnezeiască Unică și Nedespărțită stau la baza credinței noastre, fiind statornicită în primele două Sinoade sau Soboare Ecumenice. De aceea, astăzi  rostim la fiecare Liturghie sau slujbă a Bisericii – Simbolul de credință- sau Crezul ca și o pecete sau mărturie a credinței noastre în  Sfânta Treime.

Fiind o sărbătoare importantă a Bisericii, multe catedrale ale țării noastre poartă hramul  Sfintei Treimi. Este și cazul Catedralei arădene, care își poartă cu mândrie icoana emblemă a arătării Celor Trei Îngeri la stejarul Mamvri, reprezentarea iconografică a Sfintei Treimi,  după  Andrei Rubliov, unul dintre cei mai mari meșteri iconografi ai Ortodoxiei.

Sărbătoarea hramului Sfintei Treimi a fost întregită astăzi prin coliturghisirea Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Dr. Emilian Crișanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Chiriarh. În acesta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Rusalii și Sânziene”, referindu-se la pregătirea venirii Mântuitorului în lume prin nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și încununarea lucrării mântuirii prin Pogorârea Sfântului Duh și întemeierea Bisericii spre călăuzirea credincioșilor. Ilustrarea unității bisericești și naționale anul în curs este pusă în lumină și prin contribuția calendaristică, adică sărbătorirea în aceeași zi a Rusaliilor și Sânzienelor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala Mixtă a Catedralei,  dirijată de către Părintele Diacon Laviniu Morariu.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc un moment deosebit de important pentru Corala Catedralei menționată anterior, care a împlinit 15 ani de existență. Astfel Părintelui Dirijor Laviniu Morariu i-a fost decernată o plachetă aniversară și o diplomă de merit pentru toată munca depusă la formarea, dezvoltarea și conducerea Coralei Mixte a Catedralei.  De asemenea, toți coriștii au primit diplome de recunoaștere a meritelor depuse în cântarea dirijată care înfrumusețează slujbele de la Catedrală și nu numai, pentru că acest cor a desfășurat multă muncă misionară în ogorul Bisericii.

După acest moment solemn, sfânt și înscris în paginile de istorie ale Catedralei arădene, comunitatea clericilor, credincioșilor și coriștilor, împreună cu cei ai Catedralei istorice arădene,  care într-un chip deosebit și-a serbat hramul tot în ziua de astăzi, au fost invitați la o agapă comună.

Arhid. Claudiu Stefan Condurache