Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) desfășoară în luna iunie, cunoscută drept „Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”, o campanie de informare despre efectele consumului de alcool adresată în special tinerilor.
Intitulată „Alcoolul te face să-ţi pierzi simţurile, nu problemele”, campania evidențiază riscurile și impactul negativ al consumului de alcool, asociat cu aproximativ 200 de boli.
„Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli şi poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violenţă. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere”, au transmis specialiștii INSP într-un comunicat remis Agerpres.
„Afectează memoria, atenţia, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii. (…) Tinerii care consumă alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenţii să nu înceapă să consume alcool şi să continue să nu consume alcool pe parcursul vieţii”, se mai arată în același comunicat.
Potrivit statisticilor, consumul de alcool contribuie la trei milioane de decese la nivel mondial și reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură.
În Patriarhia Română, anul 2024 a fost dedicat în special pastorației și îngrijirii bolnavilor. În acest context, în toate unitățile ecleziale ale Bisericii Ortodoxe Române se desfășoară activități dedicate pastorației celor aflați în suferință. Printre temele de interes se numără și cele legate de prevenția și reducerea consumului de alcool și de substanțe narcotice.