Moment solemn de Ziua Eroilor la Bonțești 

Praznicul Înălțării Domnului la cer reprezintă pentru poporul român ziua în care ne aducem aminte de jertfa și sacrificiul înaintașilor noștri.

Această zi a reprezentat și pentru credincioșii bonțeni o zi de înălțare spirituală și de antrenare a responsabilității celor de azi în privința comemorării jertfei înaintașilor noștri și de a ține vie memoria lor peste veacuri.

Desigur, în multe localități există monumente ale eroilor neamului, însă la Bonțești, cele două monumente prezente în curtea bisericii reprezintă chiar mormintele a patru eroi căzuți pentru apărarea patriei.

Primul monument, închinat eroilor din Primul Război Mondial, reprezintă mormântul tinerilor Mihai Zacoiu și Alexandru Coțoi, iar  cel de-al doilea monument, reprezintă mormântul Serg. Farcaș Alexandru și Sold. Hancu Ion, căzuți în al Doilea Război Mondial, pe dealurile Șiadului, com. Craiva, în urma unei trădări.

Astfel, am considerat necesar, ca între cele două monumente să fie prezent și Drapelul României care a fost arborat de către Pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Sebiș – Garda 2 Gurahonț, în timpul intonării imnului de stat, urmând apoi depuneri de coroane la cele două monumente, din partea Departamentului de Pompieri, din partea Secției 10 de Poliție Gurahonț, din partea autorităților locale, a Școlii și a Parohiei.

După acest moment a urmat slujba de pomenire a eroilor, săvârșită alături de Pr. Vlad-Sergiu Sandu, în cadrul căreia au fost pomeniți toți eroii satului, despre mulți dintre ei nemaiștiindu-se nimic din momentul plecării pe front.

După slujbă a urmat un program artistic susținut de către copiii de la Școala din localitate, aceștia marcând un moment istoric pentru sat, întrucât de paisprezece ani, Școala nu a mai participat la comemorarea eroilor alături de Biserică.

Programul dedicat cinstirii eroilor se încheie cu discursuri cu privire la semnificația zilei, susținute de către D-na Director Paul Cristina – Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț, Dl. Primar Daniel Blaj și Prof. Ioan Toma Dărău care a prezentat succint, câteva date concrete cu privire la istoria satului. De precizat este faptul că în localitatea noastră, încă trăiește un orfan de război.

Ca o concluzie a tuturor celor petrecute la Bonțești, consider că este potrivit a aminti cântarea lui Nicolae Sabău, „Cântec pentru tata”:

Era-n vreme de război

Și-o plecat și tata,

Într-o miercuri sau joi,

Nu știu bine data.

Eu eram cât un pitic,

Dând cu capu-n masă,

Singurul bărbat voinic

De la noi din casă.

Când la școală am plecat,

Întrebând de tata,

Ochii mamei au vărsat

Lacrimi cu găleata.

Am rămas și eu plângând,

Aplecat pe-o carte,

Mă-ntâlneam cu tata-n gând,

Venind de departe.

Mai apoi în sat la noi

S-o aflat că tata,

O căzut cu alți eroi

Apărându-și vatra.

Și de-atunci la monument,

Când se face-apelul,

Pentru tata strig: Prezent!

Și sărut Drapelul!

Pr. George-Darius Pasc