11 iulie: Ziua Mondială a Populației

Ziua Mondială a Populației este celebrată anual în data de 11 iulie, cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care omenirea se confruntă la nivel global.

Sărbătorită pentru prima dată în 1990, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ziua a fost instituită ca urmare a atingerii pragului de cinci miliarde a populației.

Cu ocazia zilei, în data de 11 iulie sunt organizate activități educaționale și de informare cu privire la problemele globale.

La numai 24 de ani de la atingerea pragului de 5 miliarde, în 1987, în anul 2011 populația globală a trecut pragul de 7 miliarde. Creșterea se explică prin progresele din sistemul de sănătate, dezvoltarea vaccinurilor și prin inovațiile din domeniul tehnologic.

„După cum ne reaminteşte tema Zilei Mondiale a Populaţiei din acest an, investiţiile în colectarea datelor sunt importante pentru înţelegerea problemelor, adaptarea soluţiilor şi promovarea progresului. La fel şi finanţele. Îndemn ţările să profite la maximum de Summit-ul Viitorului din acest an pentru a aloca capital accesibil pentru dezvoltarea durabilă”, declară secretarul general al ONU, António Guterres, pe site-ul organizaţiei, cu ocazia Zilei mondiale a populaţiei.

Potrivit statisticilor, populația României număra la 1 ianuarie 2022 21.980.534 locuitori după populație. Dintre aceștia, 2.371.226 locuiesc în mediul urban, iar 9.609.308 în mediul rural.

Foto credit: freepik.com

https://basilica.ro/11-iulie-ziua-mondiala-a-populatiei/