Se împlinesc 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră

În data de 24 iulie se împlinesc 160 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a unificat serviciul de grăniceni din Țara Românească și Moldova, în 1864.

După unificarea într-o singură structură, instituția a fost reorganizată în zece batalioane grupate în patru „inspectorii”, aflate sub administrarea Ministerului de Război.

Planurile de unificare a celor două servicii de grăniceri apăruseră imediat după Unirea Principatelor Române din 1859, iar primul pas concret privind restructurarea a fost desființarea graniței de pe Milcov dintre Țara Românească și Moldova în 1862.

Astfel, în anul 1865, România dispunea de aproximativ 12.000 de grăniceri, motiv pentru care, un an mai târziu, în 1866, grănicerii sunt reorganizați în batalioane și divizii teritoriale.

Contextul istoric și schimbarea formei de guvernământ în monarhie au dus la o delimitare mai clară a punctelor de frontieră și a modului de supraveghere a acestora, începând cu anul 1870.

În data de 1 aprilie 1903, Ministrul de interne, Vasile Lascăr, organizează Direcțiunea administrațiunii generale a personalului și siguranței generale în două servicii: Serviciul administrațiunii generale și contenciosului și Serviciul poliției generale și statisticii.

În perioada postbelică, după crearea României Mari, punctele de frontieră au fost extinse și personalul instituției crescut.

Perioada regimului comunist și postdecembrist

Poliția de Frontieră a fost reorganizată și în timpul regimului comunist, perioadă în care a fost stabilite exact cadrul legal de colaborare cu structurile de specialitate din cadrul  M.Ap.N.

După Revoluția din decembrie 1989, Comandamentul Trupelor de Grăniceri este transformat în Comandamentul Național al Grănicerilor și transferat, în 1992, în structura Ministerului de Interne.

În data de 16 decembrie 1988, Consiliul Suprem de Apărare al Țării hotărăște constituirea Poliției de Frontieră Române, condusă de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Decizia C.S.A.T a fost pusă în aplicare un an mai târziu, în data de 4 iunie 1999, când a fost înființată Poliția de Frontieră, în forma de organizare actuală.

În perioada de după începerea conflictului armat din Ucraina, Poliția de Frontieră a colaborat intens cu eparhiile Bisericii Ortodoxe Române în sprijinirea refugiaților și în transportul de ajutoare umanitare de cealaltă parte a graniței.

Foto credit: Poliția de Frontieră Română / Facebook

https://basilica.ro/se-implinesc-160-de-ani-de-la-infiintarea-politiei-de-frontiera/