Cerc pastoral – misionar în parohia Vărșand

Duminică, 18.08.2024, a opta după Pogorârea Duhului Sfânt, parohia Vărșand a fost gazda unei noi întruniri  a preoților din Cercul pastoral-misionar Chișineu-Criș , coordonaţi, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de PC Părinte Daniel-Mirel Dumitru. Cu această ocazie, în biserica parohială cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, s-a oficiat începând cu orele 18.00 Taina Sfântului Maslu de către preoții prezenți la întrunire.

Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. Daniel-Mirel Dumitru-parohia Chişineu-Criş I, Pr. Cantemir Lipovanu-preot pensionar,  Pr. Gabriel Gosta – parohia Șimand, Pr. Mircea Hurdea – parohia Șimand,  Pr. Dan-Viorel Albiş-parohia Chişineu-Criş II,  Pr. Cătălin Tulcan- parohia Socodor, Pr. Sandu Costin- parohia Pilu, Pr. Nicolae Vidican – parohia Mișca,  Pr. Valentin Strâmbei- parohia Mănăștur și preotul paroh Gheorghe- Gabriel Juc.

Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Valentin Strâmbei, de la parohia Mănăștur, care, în cuvântul său, rostit pe marginea pericopei evanghelice de la Matei 14, 14-22, care relatează Înmulțirea pâinilor și a peștilor în pustie , a vorbit despre semnificațiile teologice și simbolice ale acestei minuni, arătând că ea este întâi de toate o prevestire sau o prefigurare a Tainei Sfintei Euharistii, pâinea fiind un simbol al Trupului lui Hristos, care în Taina Sfintei Liturghii prin prefacere devine Însuși Trupul Domnului care se oferă spre mâncare celor credincioși, iar peștele – IHTYS – în limba greacă, este monograma lui Hristos, fiind încă de la începuturile Creștinismului simbolul lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Totodată, pericopa evanghelică a acestei duminici este o imagine sau o prefigurare a Liturghiei creștine, în cadrul căreia creștinul se împărtășește mai întâi din Cuvântul lui Dumnezeu prin intermediul citirilor biblice, Apostolul și Evanghelia, iar apoi, în chip desăvârșit creștinul se unește cu Hristos – Dumnezeu, împărtășindu-se cu Trupul și cu Sângele Domului, acestea realizând cea mai profundă, reală și deplină unire a omului cu Dumnezeu.

Preotul paroh Gheorghe- Gabriel Juc, a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi, susținând apoi referatele cu următoarele teme:,, Rugăciunile pentru bolnavi în rânduiala liturgică a Bisericii – Sfânta Liturghie și celelalte servicii divine’’ şi ,,Rugăciuni, Acatiste, Paraclise ale Sfinților Vindecători – folosul citirii acestora la vreme de boală și suferință”. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 08 septembrie , în parohia Socodor.

Pr. Daniel-Mirel Dumitru, Parohia Chişineu-Criş I