IPS Părinte Timotei a participat la pomenirea Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul,ocrotitorul  Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 13 august este prăznuită aducerea moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul, ocrotitorul Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Ziua aceasta este, așadar, ziua hramului de vară al Paraclisului. Şi în anul acesta, Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost cinstit cu o rânduială deosebită, aşa cum de altfel se cuvine să fie cinstit ocrotitorul unui locaş sfânt de închinare şi rugăciune.

În seara de ajun a prăznuirii Sf. Maxim, a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Utrenia Sfântului, iar în dimineața zilei prăznuirii Aducerii moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost săvârșit Acatistul Sfântului, urmat de Sfânta Liturghie, la care au slujit părinții profesori slujitori ai Paraclisului, alți părinți, doctoranzi și absolveniți ai acestei instituții de învățământ teologic. La Dumnezeiasca Liturghie a participat Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a fost întâmpinat în curtea aşezământului teologic de către soborul părinţilor profesori slujitori la acest Paraclis.

La momentul potrivit al Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, plin de semnificații teologice, arătând că prăznuirea de vară a Sfântului Maxim Mărtursitorul, care corespunde odovaniei Praznicului Schimbării la Față a Domnului nu este deloc întâmplătoare, întrucât Sfântul a teologhisit tocmai despre Dumnezeirea și umanitatea lui Hristos, pe care Sfinții Apostoli le-au văzut pe Tabor. Învătătura Bisericii despre Dumnezeirea și umanitatea lui Hristos, așa cum a propovăduit-o și Sfântul Maxim Mărturisitorul este înfățișată lămurit ca o teologie vie, în imnografia bisericească, care nu este altceva decât o prezentare detaliată a învățăturii de credință a Bisericii, pe care credincioșii o întrupează în experiența vieții lor, prin participarea la slujbele Bisericii. Dar imnografia de la slujbele Bisericii, a arătat Înaltpreasfinția Sa, nu se referă doar la divino-umanitatea lui Hristos, ci în cadrul ei se exprimă și cinstirea pe care noi o aducem sfinților lui Dumnezeu, precum și mijlocirea lor pentru noi. În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a arătat că cinstirea aducerii moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul subliniază importanța deosebită pe care Biserica o acordă sfintelor moaște și prin ele, indirect Sfântului căruia ele au aparținut. Venerarea sfintelor moaște ale sfinților se vede în cinstirea acordată lor, prin așezarea în Sfânta Masă, la târnosirea bisericii, în Sfintele Antimise, la sfințirea acestora, precum și în racle speciale, fiind puse la închinare și cinstite ca atare în sfintele biserici, bucurându-se de evlavia credincioșilor.

Înaintea otpustului Dumnezeieștii Liturghii a fost săvârșită o panihidă de pomenire a ctitorilor Paraclisului Facultății, adormiți în Domnul.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu i-a mulțumit Întâistătătorului Eparhiei pentru faptul că a dat curs invitației de a participa la prăznuirea sfântului ocrotitor al Paraclisului, rugându-l să-i poarte în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale pe toți slujitorii, studenții și credincioșii care vin pentru a se ruga la sfintele slujbe în acest Sfânt Locaș.

Mulțumindu-i Sfântului Maxim Mărturisitorul pentru darurile sale minunate revărsate asupra noastră, îl rugăm să ne ocrotească cu ajutorul și mijlocirea sa înaintea tronului Preasfintei Treimi, despre care a teologhisit cu atâta pricepere și cu o înaltă înțelegere duhovnicească.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu