Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua Praznicului Schimbării la Față a Domnului, 6 august 2024, în altarul de vară al Mănăstirii Hodoș-Bodrog.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa, la finalul Sfintei Liturghii a sfințit racla de argint care adăpostește Sfintele Moaște – Capul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (partea din față).
Racla în care a fost așezat Capul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful a fost măiestrit alcătuită din argint la Atelierele Patriarhiei Române, fiind împodobită cu icoana în medalion a Sfântului Iustin și cu ornamente dăltuite în metalul prețios. De asemenea, racla poartă şi însemnele patriarhale, respectiv Crucea Patriarhală și stema Patriarhiei Române aurită.
La finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a transmis cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea și aprobarea de a primi, în dar, de la o abație din Occident, Sfintele Moaște sus-amintite și realizarea raclei de argint în Atelierele Patriarhiei Române.
Demersul pentru primirea Sfintelor Moaște a fost inițiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, de către Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural și egumen al Schitului ,,Izvorul Tămăduirii” din localitatea Frumușeni, jud. Arad. După începerea sfintelor slujbe în noul așezământ monahal mai sus-amintit ce se va construi în apropierea sitului arheologic ,,Mănăstirea Bizere”, racla cu Sfintele Moaște – Capul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful va fi așezată și va rămâne definitiv spre închinare și folos duhovnicesc pentru credincioșii din țara noastră și nu numai.
Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană din anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea (100-110). Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filozofie, astfel va cerceta conceptele filosofice ale vremii. Se va întâlni cu un bătrân creștin și, în urma discuției purtate, se va apleca asupra creștinismului convertindu-se în anul 130/133. A doua parte a vieții lui sale a petrecut-o la Roma unde a deschis o școală de doctrină creștină, iar printre elevii lui se numără Miltiade și Tațian. Tot aici, Sfântul Iustin are ca adversar violent pe filosoful cinic Crescens, din cauza căruia, se spune, ar fi suferit chiar moartea.
Despre moartea martirică a Sfântului Iustin ne relatează o scriere de la sfârșitul secolului al II-lea, intitulată „Actele Sfântului Iustin și a celor împreună cu el’. Sfântul Iustin a fost dus, împreună cu alți șase creștini, în aula prefectului Tulius Rusticus. La început, a fost invitat de prefect să se închine la zei și să asculte de împărat, însă el nu a primit aceasta, spunând că este creștin.
Martirizarea Sfântului Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166. Biserica Ortodoxă îi pomenește amintirea la 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.
Sfântul Iustin este grabnic mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru toți credincioșii care îi cer ajutorul pentru dobândirea înțelepciunii și a sănătății, și ocrotitor al filosofilor creștini.
Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang
Mai multe despre sfânt: https://doxologia.ro/viata-sfantului-iustin-martirul-filosoful