Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, vineri, 20 Septembrie, în Piața Avram Iancu din Arad, a avut loc spectacolul comemorativ „Eroi sunt încă! 80 de ani de la eroicele lupte ale Detașamentului Păuliș”.
Organizat de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, Ministerul Apărării Naționale și Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, acest spectacol încununează ceremoniile care au avut loc în această perioadă la Păuliș și prin împrejurimi.
Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din cel de-Al Doilea Război Mondial purtate de trupele Armatei române după întoarcerea armelor contra Germaniei și a aliaților acesteia.
Atunci, în septembrie 1944, elevii Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele străine, mult mai bine echipate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu, arătând, prin aceasta, determinare și dăruire și, mai ales, asumare și dragoste față de țară. Prin dăruirea acestora, lupta a fost câștigată, dar pierderile umane nu au fost puține. Școala de Subofițeri Radna a pierdut 3 ofițeri, 2 subofițeri și 22 de elevi sergenți, adăugându-se acestora și 87 de răniți.
În memoria acestora, Corala Preoților din Arhiepiscopia Aradului, dirijată de pr. lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, Muzica Militară a diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a Brigăzii 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, instruită de domnul căpitan Daniel – Florin Munteanu și interpreții de muzică populară Mariana Anghel și Nicolae Furdui Iancu, alături de orchestra instrumental-folclorică „Crai nou” din Alba Iulia, au prezentat o suită de cântece patriotice, prin care au sensibilizat publicul numeros.
La eveniment au luat parte, pe lângă ierarhul arădean și mulți clerici din eparhie, domnul Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, domnul locotenent-colonel Gheorghe – Cristian Țecu, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” și un public de peste 1000 de persoane.
„Ne-am dorit să punem Biserica, Armata și Folclorul Românesc pe aceeași scenă, considerând că acestea sunt simbolurile de bază prin care se poate creiona frumos un tablou al frumoasei noastre țări, România”, a declarat arhid. Bogdan – Gheorghe Noghiu, inspector în cadrul sectorului social al Arhiepiscopiei Aradului și consilier al domnului Iustin Cionca, președinte al Consiliului Județean Arad.
Acest spectacol, moderat de pr. Vlad – Sergiu Sandu, se înscrie în agenda evenimentelor care au loc de-a lungul anului în Cetatea Aradului, ca expresie a bunei conlucrări dintre Biserică și conducerea locală.
Protos. Dr. Iustin Popovici
Consilier cultural