Data de 1 septembrie a fiecărui an are o semnificație cu totul specială pentru Mănăstirea Arad-Gai. Pe de-o parte, datorită faptului că aceasta își sărbătorește hramul, închinat unui mare sfânt al Bisericii noastre, și anume Sfântul Simeon Stâlpnicul.
Simeon s-a născut în satul Sisan din Cilicia, parte de sus a Turciei de astăzi, din părinții creștini Susotion și Marta. La vârsta de treisprezece ani s-a hotărât să apuce calea lepădării de această lume, anume monahismul, fiind primit la Mânăstirea Ograda, după ce a petrecut șapte zile la poarta acesteia. În scurt timp, a învățat pe de rost toată psaltirea, lucru care era obligatoriu pe vremea aceea tuturori celor care doreau să se facă călugări. Dorint o viață mai aspră decât cea de la Mănăstirea Ograda, Cuviosul Simeon a plecat la Mănăstirea lui avva Eliodor, un stareț cu viață duhovnicească îmbunătățită, dar nici aici nu a găsit nevoința pe care și-o dorea. Sinaxarul sau viața sfântului ne arată că a postit foarte mult și a pripegit și la poalele muntelui Telenis, în post și rugăciune. Mulți oameni îi căutau sfatul duhovnicesc, printre care și Împărăteasa Eudoxia, a Bizanțului. Și-a trăit ultima parte a vieții într-o chilie strâmtă în vârful unui stâlp, datorită faptului că nu mai dorea să primească nici o cinstire omenească pe care o considera deșartă din partea celor pe care îi tămăduia, cu rugăciunile lui.
Deci, iată că Mănăstirea din cetatea Aradului și-a ales ca patron sau ocrotitor spiritual pe Sfântul Simeon care, așa cum am văzut, reprezintă credința și nevoința, dar și smerenia.
În această zi, în care se serbează și Anul Nou Bisericesc sau Indictionul, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a poposit în ceas de rugăciune și slujire la Mănăstirea Arad-Gai, la invitația soborului de maici.
Astfel, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie într-un sobor din care au făcut parte Duhovnicul Mănăstirii, Protos. Clement Iordache și alți părinți invitați cu această ocazie, la care s-au adăugat Părinții Arhidiaconi Bogdan Noghiu și Claudiu Condurache, de la Centrul Eparhial.
La momentul cuvenit, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Timp și loc binecuvântat” (I Corinteni 4, Matei 17) cel al hramurilor celor două biserici ale Mănăstirii închinate Maicii Domnului precum și Sfântului Simeon Stâlpnicul, în această perioadă în care este și începutul Anului Bisericesc, după calcul calendaristic moștenit din vechime, marcând totodată și începutul anului școlar. Biserica și școala au avut la Arad o atmosferă de conlucrare angajată mai ales pe plan de învățământ, educație și bună călăuzire în toate sectoarele vieții; iar Mântuitorul Însuși, cum subliniază și citirile zilei, întreabă despre răstimpul creșterii celui vindecat, dând și sfaturi ucenicilor Săi de îndepărtare a stărilor vătămătoare prin rugăciune și post, o adevărată lucrare spirituală.
Răspunsurile liturgice au fost date de către soborul de maici al Mănăstirii Arad-Gai, în frunte cu Maica Stareță, Monahia Ecaterina Joldes.
La finalul Sfintei Liturghii, s-au mai săvârșit slujbele de binecuvântare a prinoaselor (slujbă specifică hramurilor de biserici și mănăstiri) și parastasul pentru ctitori, iar, mai apoi clericii și credincioșii au înconjurat Sfânta Mănăstire, ca simbol al bucuriei specifice tot hramului, când oamenii se unesc pentru a arăta Iubirea în Hristos.
De asemenea, Părintele Protos. Clement Iordache, duhovnicul Mănăstirii a adresat un cuvânt de mulțumire Chiriarhului pentru slujirea liturgică de astăzi iar, apoi, credincioșii au fost invitați la o agapă frățească.
Arhid. Claudiu Condurache