Ziua de rugăciune pentru mediu

Este nevoie de „de  o schimbare radicală de mentalitate la nivel global, de o revizuire substanțială a relației dintre omenire și natură”, avertizează Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului în tradiționalul mesaj cu ocazia Zilei de rugăciune pentru mediu.

„Altfel, vom continua să tratăm consecințele catastrofale ale crizei ecologice, lăsând intacte și active rădăcinile problemei.”

„Amenințarea mediului este o dimensiune a crizei extinse a civilizației contemporane. În acest sens, abordarea acestei probleme nu poate avea succes dacă se face pornind de la principiile aceleiași civilizații, a tipului de raționament care a creat această problemă”, continuă Sanctitatea Sa.

„Ne-am exprimat în mod repetat convingerea că bisericile și religiile pot contribui în mod semnificativ la o conversie spirituală și evaluativă vitală pentru binele viitor al umanității și al planetei.”

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I mai subliniază că respectul pentru caracterul sacru al persoanei umane și protecția integrității creației sunt inseparabile, precum și „necesitatea de a înțelege că criza ecologică contemporană afectează în primul rând locuitorii cei mai săraci de pe pământ”.


Duminică se împlinesc 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc (1 septembrie), a Zilei de rugăciune pentru mediu în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrios I al Constantinopolului.

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a continuat această moștenire, ajungând să fie denumit cunoscut ca „Patriarhul Verde”.

Foto credit: Facebook / Ecumenical Patriarchate

https://basilica.ro/ziua-de-rugaciune-pentru-mediu-e-nevoie-de-o-schimbare-radicala-de-mentalitate-spune-patriarhul-ecumenic/