Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată anual, în data de 10 octombrie, încă din anul 1992.
Celebrarea acestei zile a fost instituită de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), cu scopul de a crește gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.
În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății alege o temă pentru a marca această zi. În 2024, tema Zilei mondiale a sănătății mintale este „Sănătatea mintală la locul de muncă”.
„OMS se unește cu partenerii săi pentru a evidenția legătura vitală dintre sănătatea mintală și muncă. Mediile de lucru sigure și sănătoase pot acționa ca un factor de protecție pentru sănătatea mintală. Condițiile nesănătoase, inclusiv stigmatizarea, discriminarea și expunerea la riscuri precum hărțuirea și alte condiții de muncă precare, pot prezenta riscuri semnificative, afectând sănătatea mintală, calitatea generală a vieții și în consecință participarea sau productivitatea la locul de muncă”, se arată pe site-ul OMS.
„Având în vedere că 60% din populația globului lucrează, este nevoie de măsuri urgente pentru a se asigura că munca previne riscurile pentru sănătatea mintală, protejează și sprijină sănătatea mintală la locul de muncă”.
„Este esențial ca guvernele, angajatorii, organizațiile care reprezintă lucrătorii și angajatorii și alte părți interesate responsabile de sănătatea și securitatea lucrătorilor să colaboreze pentru a îmbunătăți sănătatea mintală la locul de muncă”.
Ziua mondială a sănătății mintale s-a desfășurat anul trec sub tema „Sănătatea mintală este un drept universal al omului” pentru a îmbunătăţi cunoştinţele, a creşte gradul de conştientizare şi a conduce acţiuni care promovează şi protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal.
Foto credit: Pexels
https://basilica.ro/10-octombrie-ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale/