Începe Săptămâna globală a alfabetizării în domeniul mass-media: 24-31 octombrie

Săptămâna globală a alfabetizării în domeniul mass-media și al informației debutează în data de 24 octombrie. Până la finalul lunii se vor desfășura conferințe și evenimente menite să celebreze progresele înregistrate în ceea ce privește competența mediatică și informațională a populației.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) organizează, împreună cu un stat membru, conferința mondială care reunește alfabetizării media și informaționale, conform UNESCO.

Tema de anul acesta a Săptămânii globale a alfabetizării în domeniul mass-media și al informațiilor este „Noile frontiere digitale ale informației: alfabetizarea media și informațională pentru informații de interes public”.

Conferința din acest an va fi găzduită de UNESCO și Regatul Hașemit în perioada 30-31 octombrie 2024 la Amman, Iordania. Acesta va aborda impactul transformator al tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligența artificială generativă și noua generație de creatori de conținut digital asupra producției și diseminării de informații de interes public, evidențiind atât oportunitățile, cât și riscurile.

Ce presupune alfabetizarea în domeniul mass-media și al informației?

Alfabetizarea mediatică și informațională cuprinde diverse competențe care permit indivizilor și grupurilor să navigheze în mediul actual de informare și comunicare. Aceasta acoperă un spectru larg de cunoștințe, abilități, atitudini și valori pentru a căuta, accesa, evalua critic, utiliza și contribui mai bine la conținutul informațional și mediatic.

Competența mediatică și informațională permite utilizarea creativă a tehnologiei digitale și responsabilizează toți utilizatorii prin îmbunătățirea cunoștințelor acestora cu privire la drepturile lor online, precum și la aspectele etice legate de accesul la informații și de utilizarea acestora.

Cetățenii care deprind competențe mediatice și informaționale sunt pregătiți să se angajeze mai eficient în dialogul social care privește probleme actuale ale societății.

Alfabetizarea mediatică și informațională este esențială pentru abordarea provocărilor secolului 21, inclusiv proliferarea dezinformării și a discursului instigator la ură, scăderea încrederii în mass-media și impactul transformator al inovațiilor digitale, în special inteligența artificială.

Sursă foto: Freepik 

https://basilica.ro/incepe-saptamana-globala-a-alfabetizarii-in-domeniul-mass-media-24-31-octombrie/