Duminica a XXII-a după Rusalii, prin pericopa evanghelică, ne pune înainte două tipuri de oameni, ancorați într-o realitate aparentă, dar mereu actuală. Este vorba despre un om bogat dar nemilostiv – căruia Mântuitorul nu îi dă expres numele – și un om foarte sărac, anume Lazăr, care nu avea nimic în această viață, dar care cerea milostenie.
Pilda spusă de Domnul nostru Iisus Hristos ne arată că bogățiile de pe pământ sunt efemere și comoara adevărată este în ceruri. Bogăția materială trebuie privită întotdeauna ca un dar al lui Dumnezeu și folosită și în ajutorul semenilor noștri, pentru a face milostenie. Evanghelia arată, de fapt, două scene principale: una în această viață, în care bogatul are tot ce îi dorește iar celălalt cadru, balanța se inclină invers căci acesta se chinuie tocmai pentru că nu a făcut milostenie cu Lazăr, cel sărac, care ajunge în sânul lui Avraam. Patriarhul Vechiului Testament este lăsat de Dumnezeu să-i explice bogatului aflat în iad că viața pe care a trăit-o și care excludea pe Tatăl Cel Ceresc din ea, l-a făcut să ajungă în chin, văpaie și suferință și că, odată ajuns în iad, ruptura de Creator este definitivă oarecum pentru el.
În această Duminică, în care s-a pus accentul pe această pildă, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului a poposit în Parohia Moțiori, din Protopopiatul Ineu.
Ierarhul a fost întâmpinat, la primele ore ale dimineții, de către un sobor format din Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, Pr. Raul Pele, referent în cadrul Centrului Eparhial și preot slujitor la Parohia Șega I, Pr. Ciprian Sălăvăstru, Paroh al bisericii din Moțiori, Pr. Lucian Ștefănuț de la Parohia Comlăuș și fiul al satului Moțiori, Pr. Andrei Slăv de la Parohia Berechiu, aflată în apropierea satului Moțiori și Diac. Robert Blaga.
După mesajul de bun venit adresat de către Protopopul Ineului, s-a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la sfânta biserică parohială, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”. Aceste lucrări au fost foarte ample și au constat, printre altele în: introducere curent trifazic și punerea la punct a instalației electrice, restaurarea picturii interioare din biserică, altar, pridvor și casa scării, înlocuirea ușilor interioare vechi din lemn cu uși noi, din lemn stratificat, reparații la Sfânta Masă și proscomidiar și placare cu marmură, restaurare iconostas și mobilier bisericesc ș.a. (ca lucrări interioare) și înlocuire cruci de tablă cu cruci de inox pe biserică, repararea acoperișului, înlocuirea grinzilor, vopsire cupole, construirea unei capele mortuare cu sală multifuncțională ș.a (ca lucrări exterioare). Aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul Consiliului Județean Arad și a donațiilor credincioșilor Parohiei.
Tot în cadrul slujbei de binecuvântare a lucrărilor s-a resfințit și Sfânta Masă (Prestolul) prin așezarea icoanelor Evangheliștilor pe aceasta și îmbrăcarea prestolului cu o cămașă nouă și punerea sigiliului. Totodată, Chiriarhul a sfințit și noua capelă mortuară situată în spatele bisericii din Moțiori.
După momentele relatate mai sus, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia diaconul Cosmin Robert Blaga a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Joia Mare din Protopopiatul Sebiș.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Parohiei Micălaca Veche II din Arad, dirijat de către Domnul Profesor Ovidiu Căpitan.
La momentul cuvenit, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură intitulat: „Răsplata veșniciei” (Galateni 6, Luca 16), privind pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, arătând osândirea iadului celui dintâi, pentru nechibzuita folosire a unei bogății mărginite doar la cele trecătoare și, dimpotrivă, starea celui de-al doilea de odihna raiului pentru urmarea virtuților, prin care s-au birut încercările vieții, cu îndemnul de ajutorare a celor în nevoi; Apostolul însuși dându-se exemplu pentru ceea ce înseamnă o făptură nouă realizată pe credința lucrătoare în faptele bune.
După rugăciunea Amvonului, Părintele Paroh Ciprian Petru Sălăvăstru a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca semn de mulțumire și prețuire pentru toată activitatea și contribuția la înfrumusețarea bisericii parohiale.
De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh a adresat un cuvânt de apreciere și mulțumire Ierarhului pentru slujirea de astăzi, oferindu-i în dar o frumoasă icoană cu Maica Domnului, care este Mama și Ocrotitoarea tuturor creștinilor, apoi, în duh de comuniune toți participanții – clerici și credincioși – au fost invitați la o agapă frățească la căminul cultural din localitate.
Arhid. Claudiu Condurache