CERC PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA SEMLAC

Astăzi, 5 noiembrie 2024, a avut loc întâlnirea Cercului Pastoral Misionar Pecica IV,  în Parohia Ortodoxă Română Semlac, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului dr.Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului,  de pr.dr. Tudor Budeanu preot paroh la Parohia Macea II.

Temele abordate au fost susținute și documentate temeinic de cei doi preoți de la Semlac, părintele Tripa Ciprian și Crăciun Felician. Tema „ Sfinții Tămăduitori în Istoria Bisericii”, întocmită de părintele Tripa Ciprian aduce în atenția noastră perspectiva gândirii ortodoxe asupra bolii și abordarea acesteia „ ca pe o încercare și o modalitate în care omul poate să se apropie de Dumnezeu” iar „tămăduirea este văzută ca o reîntoarcere la starea de sănătate fizică și spirituală”. Rugăciunea și pocăința sunt considerate elemente esențiale ale vindecării, iar sfinții tămăduitori sunt venerați pentru rolul lor în ghidarea credincioșilor spre o viață duhovnicească sănătoasă”. Evocarea vieții Sfinților celor fără de arginți și a evlaviei credincioșilor față de ei, devine un exemplu demn de urmat de fiecare dintre noi în cadrul slujirii celor suferinzi. Tema documentată de părintele Crăciun Felician „Sfinții Doctori Fără de Arginți și Sensurile Cinstirii Acestora:  Sfântul Luca al Crimeii, Sfântul Nectarie și Sfântul Nechifor Leprosul”, reușește să aducă în atenția noastră viața și activitatea unor sfinți din contemporaneitate, a căror viață s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, fie prin oprimare din partea regimului comunist în cazul Sfântului Luca al Crimeii, fie prin suferința personală și răbdarea bolii, în cazul Sfântului Nichifor cel lepros, care a reușit ducând crucea suferinței proprii cu demnitate și răbdare să atingă sfințenia, fiind făcător de minuni.

„Pentru credincioșii de astăzi, acești sfinți doctori fără de arginți sunt un exemplu de urmat, în special în profesiile medicale. Ei arată că medicina poate fi o vocație de slujire, iar lucrul binefăcut, cu dragoste și fără interes material, este o cale de sfințire. Cinstirea lor devine astfel un model de viață creștină în care grija pentru suflet și pentru trupul aproapelui sunt priorități ”, în urcușul spre slujirea lui Dumnezeu.

Pr.dr. Tudor Budeanu