În ziua de 8 noiembrie a ficărui an prăznuim pe sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, dar și pe toți îngerii care sunt protectorii noștri. Este o zi specială în care se face referire la lumea nevăzută, a îngerilor, și care amintește de cele 9 Cete care alcătuiesc Ierarhia Cerească.
Astfel, în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit la Mănăstirea închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Roșia, pentru a participa la slujba de hram. Ierarhul a fost întâmpinat în fața sfântului locaș de către Maica stareță Haritina Cârdei, un sobor de preoți și o mulțime de pelerini din toate părțile județului Arad.
Răspunsurile liturgice au fost date de către absolventul Paul Peia și soborul de maici al mănăstirii.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a vorbit despre ,,Lumea nevăzută” (Evrei 8, Luca 10) a îngerilor căci Dumnezeu a creat cerul și pământul, cele văzute și cele nevăzute; omul fiind creat cu puțin mai mic decât îngerii, adică cele prin cuvânt și cele prin gând sau Înțelepciunea divină. Cele nouă cete îngerești au slujirile corespunzătoare unității părților creației iar Providența divină păzește lumea îngerii și căpeteniile lor cerești au în grijă puterea ce s-a dat omului spre desăvârșirea întregii creații, de unde îndemnul ca și credincioșii să lucreze spre acest scop. Astfel, cinstirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, precum și a puterilor cerești în această zi de hram a mănăstirii, căruia sunt ocrotitori cerești, se face spre mai mult spor de folos. De asemenea, Ierarhul a mai explicat natura, numărul, ierarhia, numele, slujirea și cinstirea lor și rolul lor de a fi protectorii noștri, precum și stâlpi de credință, nădejde și mesageri ai dragostei dumnezeiești.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Tuțu Petcuț, preot pensionar care deservește și slujbele de la Mănăstirea Roșia, a mulțumit Chiriarhului, în nume personal și în numele Maicii Starețe Haritina pentru slujirea liturgică de astăzi, iar toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească în trapeza mănăstirii.
Arhid. Claudiu Condurache