Slujire chiriarhală la biserica din Arad- Micălaca -Zona 300, cu prilejul hramului

Ziua de 30 noiembrie a ficărui an este una specială pentru toți românii, datorită faptului că, înainte de Ziua Națională, alături de care se leagă într-un mod spiritual, prăznuim un mare sfânt, Apostolul Andrei, cel întâi chemat la misiunea propovăduirii Evangheliei, ca ucenic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sfânta Evanghelie după Ioan menționează că Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul, și că acesta i-a spus să-l urmeze pe Iisus. Alături de fratele său, Simon, care va deveni ulterior Chefa sau Chifa (Piatra-Petru), erau fiii lui Iona, pescar din Betsaida Galileii și, asemenea tatălui lor, au urmat aceeiași îndeletnicire, pentru a-și câștiga traiul, fiind într-o zonă a Mării Galileii. Apostolul Andrei se formează lângă Hristos în întreaga Sa misiune pământească și primește o nouă menire, după Înălțarea la cer, de a propovădui Cuvântul Evangheliei în zona Greciei, dar și a Scythiei Minor (Dobrogea de astăzi) . Tradiția aratâ locuri din zona vechii cetăți a Tomisului care îi poartă numele, dintre acestea menționăm, mai ales, Peștera Sfântului Apostol Andrei sau izvorul său.
Sfăntul Apostol Andrei se săvârșește prin moarte martirică la Patras, în Grecia de astăzi, răstignit pe o cruce în formă de X, într-o zi de 30 noiembrie, a anului 60 d. Hr. Faptul că a propovăduit și pe pământul țării noastre într-un timp în care creștinii erau persecutați, au făcut din Sfănt un adevărat ocrotitor al României.
Și în Eparhia noastră o importantă biserică din Municipiul Arad și-a serbat hramul și, implicit, ocrotitorul. Este vorba de biserica „Sfântul Apostol Andrei” Micălaca, Zona 300.
Fiind un moment de sărbătoare și înălțare duhovnicească, la hram a fost invitat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească.
Din sobor au făcut parte mai mulți slujitori, dintre care amintim: Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilier Cultural, Pr. Bogdan-Gheorghe Noghiu, Consilier Social, Pr. Ioan-Emanuel Proniuc, Secretar Eparhial și paroh al bisericii, Pr. Gheorghe Oprea, fost paroh al locașului de cult, Pr. Silviu-Raul Pele, referent în cadrul Arhiepiscopiei Aradului și Arhid. Claudiu Condurache.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un bogat cuvânt de învățătură, ,,Sfinți ocrotitori ai Bisericii Ortodoxe Române”. (Ioan 1, Luca 6; I Corinteni 4, Efeseni 5) în care a făcut referire la cel prăznuit astăzi, mergând de la istoria relatată în Sfânta Evanghelie citită astăzi, când Hristos i-a schimbat viața. Apostolul Andrei, Ocrotitorul României, a arătat Ierarhul arădean, l-a urmat pe Mântuitorul din clipa când l-a văzut ca Mesia sau Mielul lui Dumnezeu, cum l-a numit și Ioan Botezătorul și a fost alături de Domnul, suferind moarte jertfelnică sau martirică și luând cununa muceniciei. Istoria ne-a arătat că Sfântul Apostol Andrei, în misiunea sa de propovăduire, a rânduit slujitori și a hirotonit episcopi în cetățile Scythiei și a înființat comunități eclesiastice, devenind apostol al strămoșilor noștri. Totodată, un mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române cu același nume, adică Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a urmat calea sfințeniei și jertfelniciei pentru înaintașii noștri, rămânând pildă de dăruire pentru întregul popor binecredincios.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul mixt al Parohiei Sfăntului Apostol Andrei Micălaca-Zona 300.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Ioan-Emanuel Proniuc a mulțumit Chiriarhului pentru slujirea de astăzi și pentru atașamentul și purtarea de grijă pe care o are pentru această comunitate, relativ mai tânără în ani, ca și alte biserici din Municipiul Arad, dar care păstrează cu atâta râvnă flacăra credinței prin toți membri ei.

Arhid. Claudiu Condurache