Episcopul vicar Gherasim Putneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a trecut la viața veșnică în urmă cu două decenii, în data de 6 decembrie 2004.
Episcopul Gherasim (Cucoșel) s-a născut în data de 30 mai 1924 în satul Bogdănești din comuna Râșca, județul Suceava, primind la botez numele de Ioan.
În anul 1938, a intrat la Schitul Boureni, cu intenția de a învăța muzica bisericească pentru ca, mai apoi, să urmeze studii teologice. La 10 februarie 1942 a ajuns într-o Școală Militară de Telegrafiști, a fost lăsat la vatră pe 24 aprilie anul 1945, iar câteva luni mai târziu a intrat ca frate la Mănăstirea Neamț.
A intrat în monahism pe 23 martie 1946, fiind apoi hirotonit ierodiacon. În anul 1952 a fost hirotonit ieromonah. A urmat cursurile Seminarului Teologic Monahal de la Mănăstirea Neamț (1949-1953), apoi cursurile Institutului Teologic Universitar din București (1953-1957).
În 1957 a fost numit egumen la Mănăstirea Neamț (1957-1962), fiind în paralel și profesor la Seminarul Teologic Monahal de la Mănăstirea Neamț (1957-1959).
A fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Aradului în data de 16 noiembrie anul 1976, cu titlul de „Hunedoreanul”. Din anul 1985 a fost transferat ca Arhiereu vicar la Episcopia Buzăului cu titlul „Vrânceanul”.
Din 2 iulie anul 1992, până la plecarea sa la Domnul a slujit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, având titlul „Putneanul”.
Mormântul Episcopului Gherasim Putneanul se află la Mănăstirea Cămârzani.
Mărturii
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care l-a cunoscut pe Vlădica Gherasim, a scris un articol cu mărturii despre ierarh, publicat în Ziarul Lumina.
„A fost, mai presus de toate, un iubitor de Dumnezeu, un suflet ce s-a hrănit din rugăciune precum pomul din apa cea vie. Putem spune, fără ezitare, că rugăciunea a fost coordonata care a ritmat întreaga sa activitate, virtutea care l-a însoțit din anii copilăriei petrecuți în satul Ciumulești până la anii în care a slujit cu evlavie în bisericile mănăstirești, mai întâi ca novice, apoi ca monah, stareț și, în cele din urmă, ca arhiereu. Luând aminte la îndemnul Apostolului: Rugați-vă neîncetat (I Tesaloniceni 5, 17), vlădica Gherasim își împletea viața cu rugăciunea”.
„I-am fost de multe ori în preajmă ca diacon, în popasurile lui la Mănăstirea Neamț, unele dintre ele îndelungi, altele doar pentru câteva zile, în care slujea Sfânta Liturghie și săvârșea hirotonii. Aceste momente au fost pentru mine destule prilejuri pentru a simți dragostea sa pentru Biserică, o iubire mai presus de grija pentru propria persoană. Era, în fiecare gest și cuvânt al său, un slujitor neobosit, dăruit în întregime Altarului”, a mărturisit Preasfinția Sa.
„Un alt dar deosebit al Episcopului Gherasim Cucoșel a fost dragostea față de rânduielile tipiconale, pe care le-a cunoscut cu asupră de măsură. Cine putea să-i țină piept în această artă subtilă a rânduielilor liturgice? Nu mulți știau lucrurile de profunzime ale tipicului bisericesc așa cum le stăpânea Vlădica”.
„Era un adevărat maestru al tipicului bisericesc, nu doar printr-o știință teoretică, ci, mai ales, printr-o practică înrădăcinată în anii petrecuți la strana bisericii, unde învățase să armonizeze regulile scrise cu duh de rugăciune vie”.
Simpozion
La împlinirea a două decenii de la trecerea în veșnicie a ierarhului, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat un simpozion național intitulat „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj la acest eveniment, în care l-a caracterizat pe Episcopul vicar Gherasim Putneanul ca fiind „om al rugăciunii, faţă senină şi misionar dinamic” și a subliniat că a rămas în memoria colectivă „un slujitor vrednic şi harnic al Bisericii Ortodoxe Române”.
Manifestările prilejuite de împlinirea unui veac de la naștere și a două decenii de la plecarea în veșnice a Episcopului vicar Gherasim Putneanul continuă zilele acestea cu lansarea volumelor editate în contextul evenimentului, sesiunea de comunicări științifice, slujbe de pomenire și ceremonia de denumire a unei străzi din Municipiul Rădăuți „Strada Episcop Gherasim Putneanul”.
Foto credit: Ziarul Lumina
https://basilica.ro/20-de-ani-de-la-trecerea-in-vesnicie-a-episcopului-vicar-gherasim-putneanul/