Concert de colinde „DIN SUFLET PENTRU SUFLET” la CURTICI (ediția I)

Există bucurii de taină care nu se lasă spuse, ci stau ascunse in inima omului, bucurii care trăiesc singure și mor odată cu omul.

Există bucurii care tac și bucurii care vorbesc.

Există bucurii în familie care nu trec pragul casei multă vreme sau poate niciodată.

Dar există uneori bucurii nebănuite care nu încap într-o singură inimă de om, care se cer vestite și altora, pentru ca deodată mai multe inimi să simtă binecuvântarea lor.

Nașterea Domnului este darul și bucuria lui Dumnezeu pentru omenire. Este manifestarea iubirii milostive a lui Dumnezeu! În fiecare an, această sărbătoare ne arată că Dumnezeu încă mai crede în om și în posibilitatea acestuia de a fi o Bucurie pentru el dar și pentru ceilalți iar Întruparea Fiului Său dovedește acest lucru.

Bucuria aceasta a pătruns pe ulițele micului Betleem, a străbătut Galileea, a cuprins Ierusalimul, a umplut tot pământul, până la marginile lui, a fost purtată de secole și vestită, până astăzi!

Cei de o vârstă mai înaintată pot afirma că s-au născut ca într-o „felicitare de Crăciun”: biserica din sat, zăpadă până la genunchi și colindători din timpuri apuse. Crăciunul copilăriei parcă este dintr-o altă lume, dintr-o altă poveste. De multe ori nu ne vine să credem că cel mai potrivit ar fi să spunem despre acei ani că, au fost „odată ca niciodată”. Ca într-un basm…

Crăciunul este pentru copii cea mai așteptată sărbătoare. Și pe măsură ce creștem, îi descoperim sfințenia și veșnicia. Bradul împodobit, colindele, feluritele daruri etc., vestesc marea bucurie şi „taina îmbelșugată”: iubirea milostivă a lui Dumnezeu, prin nașterea Fiului Său: Domnul nostru Iisus Hristos. Colindele, care ne umplu sufletele și inimile de speranță și bucurie, ni-L aduc pe Pruncul Ceresc în case.

Aceste colinde au constituit, duminică 15 decembrie 2024, în biserica parohială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Curtici („catedrala curticenilor”) un moment aparte de meditație, de emoție pură dar și de bucurie pentru obștea credincioșilor care au umplut biserica.

Din sufletele lor micuțe, dar totuși atât de mari, au venit să ne colinde copiii de la grupul de cateheză al parohiei, grup coordonat de d-șoara studentă PATRICIA MOCAN (secretara ASCOR Arad și inițiatoarea acestui concert) și de distinsa doamnă profesoară de învățământ primar ALINA LULUȘAN.

De asemenea, cei prezenți în biserică au fost încântați de colindele tinerilor NADIA ȘIMĂNDAN (12 ani, solist vocal), EVA ZUBA (10 ani, pian) și ANDREI LUCA (7 ani, vioară) care ne-au reamintit ce înseamnă să fii artist: să îți placă să imortalizezi anumite momente prin ceea ce faci.

Piesele muzicale interptetate de corul ASCOR Arad, dirijat de studentul teolog DOMINIK NICOLAE ISTRĂȚESCU și corul „Sfântul Ilie Tesviteanul” al parohiei ortodoxe Curtici, dirijat de dl. prof. ADRIAN BUGYI, au întregit o seară de excepție.

Un emoționant moment a constituit colindul „O, ce veste minunată!” care a fost intonat, la final, de către toată suflarea prezentă în biserică: adulți, tineri și copii, deopotrivă!

Evident, nu a lipsit nici Moș Crăciun, care a împărțit daruri tuturor copiilor și care a fost ajutat în această „misiune” de către S.C. GUZTRANS din Curtici (administrator Nelu Tulea).

Prin grija mămicilor copiilor de la grupul de cateheză și a S.C. DDF PIZZA&GRIL din Curtici (administrator Ghiți Dragoș), după concert, toată lumea a fost invitată la o agapă care a întruchipat cel mai autentic spirit al sărbătorii Nașterii Domnului.

Pr. dr. Cristian Prună